La puya: fire år med motstandskamp

Søndag 6. mars feiret unge og gamle fire år med motstandskamp mot gruveprosjektet El Tambor, Guatemala.

Søndag 6. mars feiret unge og gamle fire år med motstandskamp mot gruveprosjektet El Tambor i kommunen San José del Golfo, rundt 45 minutter fra Guatemala by. LAGs solidaritetsbrigader var på besøk her for tre år siden da gruvemotstanden så vidt hadde begynt. Kampen er hard, men nå får gruvemotstanderne medhold av Høyesterett.

 

«Nei til gruva, ja til livet» runget det gjennom den lille marsjen arrangert av kommunens ungdommer.

 

–        Jeg vil vokse opp et sted det skal være godt å leve. Også for meg som voksen, forteller Alberto på 13 år. Han går i marsjen sammen med sine klassekamerater.

 

Motstandskampen kjent som Resistencia La Puya har siden mars 2012 hatt en fast leir, men motstanden mot gruveprosjektet El Tambor begynte før det. I 2011 ble det gitt konsesjoner til å starte gruva. Nå viser det seg at både mangel på miljølisens og konsultasjon av lokalbefolkningen kan stoppe gruva. Jaime, kameraten til Alfredo, forteller om konsekvensene av å ha en gruve i nærområdet.

 

–        Gruva krever nesten alt vannet vi har, og det som er igjen er forurenset av kjemikaliene de bruker for å vaske gull og sølv. Dyrene som drikker vannet blir syke og dør.

 

Resistencia la Puya ble kjent for sin harde, men pasifistiske motstand da de etablerte leiren. De har svart på hard undertrykkelse med religiøse sanger og rolige sitt-ned demonstrasjoner. Sterke bilder av kvinner liggende foran rekker av politifolk er blitt spredd verden rundt. Den 23. mai 2014 stormet 200 politimenn leiren og brukte tåregass og pepperspray mot barn og eldre

 

–        Politiet er ikke her for å beskytte oss, men for å passe på at gruvedriften kan gå sin gang. Se der, der sitter de, men i dag er det færre enn vanlig. Vilma Irene Carrera, peker opp mot inngangen til leiren der rundt ti politimenn har stilt seg opp.

 

I dag går det rolig for seg. Mange funnet veien til markeringen for motstandskampen. Flere av dem er fra kirka, og også politiet har en viss respekt for de sju frammøtte prestene. 

 

Det er mektige selskaper det lille samfunnet kjemper imot. Utvinning av gull og sølv har eksplodert i Mellom-Amerika de siste ti årene, og canadiske selskaper som står i spissen. El Tambor-prosjektet ble godkjent av den guatemalanske regjeringen som ga klarsignal til selskapet Exploraciones Mineras de Guatemala. Selskapet fikk tillatelse til å subsidiere gruvegigantene Kappen, Cassiday & asoc (USA) og Radius Gold Inc. Selskapene har fått flere konsesjoner og driver åpne dagbrudd i de sentrale departementene i Guatemala.

 

Tross store selskaper har protestene tatt kampen et steg videre. Den 22. februar suspenderte Høyesterett driften til gruveprosjektet El Tambor. Avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av manglende utredelse av miljøkonsekvensene, og ikke minst, konsultasjon av lokalbefolkningen. Likevel er det et stykke mellom ord og handling. Gruva er fremdeles i full drift, og et par steinkast unna festen og leiren til motstanderne, kan gruve både høres og observeres.

 

En liten bekk renner ned langs veien. Her er det nesten ikke vann igjen, mens det på andre siden fylles opp store basseng til vasking av mineralene. To av de mest framtredende problemene knyttet til denne type gruve er behovet for enorme mengder vann, og kjemikalier som kan komme ned i grunnvannet.

 

–        Ville du har drukket vann med arsenikk eller cyanid? Spør Vilma.  Det samme spørsmålet stilte jeg til representantene fra selskapet da jeg møtte dem. Vi trenger å tenke mer langsiktig. Fjellene, vannet, dyrene, naturen og menneskene må leve i harmoni. Om vi sprenger vekk fjellet i dag og vannet blir borte, hva er da igjen til framtidas generasjoner?

 

Resistencia La Puya har nå opprettet enda en leir. Den ligger foran gruvedepartementet. Her har de tenkt å bli, samtidig som de opprettholder sin fire år gamle leir foran inngangen til gruva. Tross optimisme knyttet til Høyesteretts avgjørelse, forbereder La Puya seg til en fortsatt lang og hard kamp.

 

LAGs solidaritetsbrigade ankommer Guatemala i dag etter fem uker i Mexico. Brigaden vil fordype seg i kamper knyttet til både gruve, vannkraft og monokultiver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrid Fadnes
Land