Studenter mot skolestenging i São Paulo

Studenter demonsterer i São Paulo etter at delstatsregjeringen besluttet å stenge 94 offentlige skoler. Ungdommen kriminaliseres.

I São Paulo, Brasil, møtes delstatsregjeringens belsutning om å stenge 94 offentlige skoler av voldsomme protester. Mindreårige elever, organisert i autonome elevorganisasjoner uten tilknytning til politiske partier, har tatt til gatene og okkuperte 10. november to skoler i metropolen São Paulo.

Beslutningen om å stenge de 94 skolene vil i 2016 føre til at 311 000 elever må bytte skole, og får lengre reisevei. Steningen av skoler vil ramme barn i rurale strøk hardest, fordi mange barn vil miste sin lokale skole. Klasserom på opp til 50 elever er allerede et problem i det offentlige skoleverket, og situasjonen vil forverres.

Elevene mottar støtte fra mange fagorganiserte lærere, som gjennomførte en ulønnet streik i over 90 dager på begynnelsen av året. De streiket for bedre arbeidsvilkår, og for sikre arbeidsplasser, men ble til slutt tvunget til å avbryte streiken uten å ha blitt møtt på noen av kravene. Etter stengningen av de 94 skolene, vil mange lærere på midlertidige kontrakter miste sine arbeidsplasser. Det regnes med at 74 000 lærere vil miste jobben eller overføres til andre skoler.

Mange viser til at stengingen av de offentlige skolene i praksis vil føre til en ytterligere privatisering av skolen. ”Vårt mål er å bli hørt av regjeringen, som har tatt beslutningen uten å konsultere lærere eller elever. Mens politikerne beslutter å senke straffelavalderen i Brasil, stenger de samtidig våre skoler, de kriminaliserer ungdommen”, uttalte en elev i okkupasjonen av den statlige skolen Fernão Dias i São Paulo. Elevene håper at okkupasjonen kan inspirere andre elever til å okkupere sine skoler, for å forsvare offentlig utdanning.

De 30 elevene, alle mindreårige, som befant seg i skolens bygg, var innesperret av en militær politistyrke som per onsdag morgen truet med å gå inn med makt.

På innsiden av okkupasjonen organiserte elevene studiesirkler om konsekvensene av stengningen av skolene, mens solidariske aktivister forsøkte å kaste inn mat over politisperringene for å hjelpe til. Vanntilførselen til skolen er blitt kuttet for å forsøke å presse elevene ut.

Land
Tags