17. august 2012 annonserte president Santos at den colombianske regjeringen ville starte de formelle fredsforhandlingene med landets største gerilja, FARC. De faktiske forhandlingene startet tre måneder senere, 19. november 2012. Geriljaen gikk inn for en tomåneders unilateral våpenhvile i håp om at dette ville overtale regjeringen til å inngå en bilateral våpenhvile som skulle være gjeldende under fredsforhandlingene. Santos og regjeringen lot seg ikke overtale og beholdt sin opprinnelige posisjon om at en våpenhvile ikke ville bli inngått før en ferdigforhandlet fredsavtale var signert.
Siden november 2012 har partene kommet til en viss enighet rundt tre av fem punkter på forhandlingsagendaen, samtidig som væpnede konfrontasjoner mellom partene har fortsatt. Bortføringen av General Ruben Dario Alzate og to andre personer søndag 16. november er bare et av mange påminnelser om at den væpnede konflikten fortsatt pågår i Colombia.
Etter helgens hendelse ble fredsforhandlingene suspendert, tiltross for at dette var å forvente med tanke på fraværet av en våpenhvile. Mange har kritisert Santos og regjeringen for å føre en usammenhengende retorikk; en ved forhandlingsbordet og en i det offentlige rom.
I går kveld ble det avholdt pressekonferanse der det ble klart at partene har kommet til enighet om løslatelse av General Dario Alzate og fire andre gisler. Cubanske og norske meklere vil sammen med representanter Internasjonale Røde Kors vil fasilitere løslatelsen. Det er forventet at fredsforhandlingene vil gjenopptas etter at løslatelsen har tatt sted.
Vil du få større innsikt i situasjonen i Colombia? Neste tidsskrift har temanummer «Colombia» og sendes alle våre medlemmer og abonnenter i månedsskiftet november/desember.