VMs politiske fanger

23. juni ble to aktivister arrestert under en demonstrasjon som var arrangert av det politiske nettverket "Não vai ter Copa" – "Nei til VM". Med regjeringens nulltoleranse for sosiale protester under VM, strammer det politiske klimaet i Brasil seg til.

Demonstrasjonene under fotball-VM har gått fra å bli møtt med tåregass og gummikuler, til nå også å innebære arrestasjoner, fengsling og arrestordrer. Allerede på VMs åpningsdag ble demonstrasjonen en voldelig og kaotisk affære. En CNN-journalist var blant dem som fikk oppmerksomhet etter å ha blitt skutt og skadet av en gummilkule fra politiet.

Bevegelsen for gratis kollektivtransport (MPL) mobiliserte bredt den 19. juni for å sette fokus på hvordan VM privatiserer det offentlige rom, mens det store  flertallet ekskluderes. MPL var initiativtakeren til demonstrasjonene i juni 2013 som utviklet seg til å bli et historisk skillelinje i Brasil. Over en million mennesker tok til gatene. De viste at bak glansbildet der Brasil portretteres som en voksende økonomi med en PT-styrt sosialpolitikk, finnes en annen virkelighet. MPLs medlemmer har det siste året blitt utsatt for overvåkning, fått bøter og flere av de unge aktivistenes familier blir oppsøkt av politiet.

Da demonstrasjonen og gatefesten som ble organisert av MPL den 19. juni var avsluttet, og ungdommene var på vei tilbake til sentrum, ble hele menneskemengden utsatt for et grovt politiangrep. Journalister og ungdommer ble jaget rundt i São Paulos gater med helikoptere, tåregass og gummikuler. Politiangrepet skjedde etter at anarkister fra løse nettverk, ofte kalt Blac Bloc, angivelig knuste bilbutikker og satte fyr på søppelkasser i sentrumsgatene. MPL, som i forkant hadde søkt politiet om å respektere demonstrasjonen, blir nå holdt ansvarlig for skadene og har mottatt varsel om skremmende høye bøter, på tross av at marsjen allerede var avsluttet. Få dager senere, den 23. juni under kampen mellom Kamerun og Brasil, ble to aktivister, Fabio Hideki Harano og Rafael Marques Lusvarghi,  arrestert av sivilkledde politimenn etter å ha deltatt i en fredelig demonstrasjon, som fra begynnelse til slutt ble fulgt av en enorm styrke bestående av militærpoliti og opprørspoliti.

Saken fortsetter under bildet.

image.php?id=14691

De to er fortsatt fengslet, og blir beskylt for å ha deltatt i ødeleggelsene etter MPLs demonstrsjon den 19. juni. Foreløpig er ingen bevis blitt lagt fram. Den 1. juli ble det gjennomført en ny demonstrasjon for å kreve de politiske fangenes frihet og sette fokus på hvordan menneskerettighetsaktivister blir kriminalisert. Mens politiet angrep demonstrasjonen ble 6 personer ble arrestert, blant disse de to advokatene Daniel Biral og Silvia Daskal. Disse ble sluppet ut senere samme kveld. Få timer etter ble João Antonio Alves de Roza arrestert. Han beskyldes også for hærverk, uten at bevis er fremsatt.

Åpen debatt

MPL tok initiativet til en åpen debatt den 2. juli med Federico Grella, ministeren for sikkerhet i delstaten São Paulo. Motivet var å skape en offentlig dialog, og kreve at Grella snakker med de sosiale bevegelsene for å få klarhet omkring kriminaliseringen av politiske ytringer i det offentlige rom. Grella kom aldri til debatten, men det gjorde store politistyrker som raskt omringet de som var tilstede. Nok en gang ble regjeringens svar å sende ut opprørsstyrker, framfor å gå i dialog med sivilsamfunnet. Kriminaliseringen skaper stor frustrasjon og fordømelse innenfor den sosiale bevegelsen i Brasil.

Diktaturets arv

I april i år markerte Brasil at det var 50 år siden militærkuppet, starten på et diktatur som skulle vare frem til 1989. Slik som mange land i Latin-Amerika ble Brasil preget av undertrykkelse, politiske drap, tortur og forfølgelse av politiske aktive, arbeidere og urfolk. Dagens militærpoliti ble dannet under diktaturet, og et av den sosiale bevegelsens krav er en demokratisering av svært voldelige politistyrker med en praksis som stammer fra diktaturtiden. Siden demonstrasjonene i fjor har organisasjoner som MPL advart om en økt kontroll av politisk organisering. Ytringsfriheten elimineres når det blir kriminelt både å protestere, dokumentere og juridisk ledsage demonstrasjoner i Brasil. I skyggen av fotballen trer det fram en urovekkende politisk konjuktur i Brasil.

Ingrid Fadnes og Susanne Normann
Land