– Om VM er for de rike er gata vår!

Midt under fotball-VM mobiliserte Bevegelsen for gratis kollektivtransport (MPL) til markering. Så langt under VM har ingen demonstrasjoner fått verken særlig stort oppmøte eller klart å gjennomføre på grunn av at politiet har vært overtallige. MPL viste likevel at det er mulig da de samlet rundt 3000 til tog og gatefest under slagordet: Om VM er for de rike er gata vår!

Det var Bevegelsen for gratis kollektivtransport (Movimento Passe Livre - MPL) som satte i gang det som utviklet seg til å bli historisk store demonstrasjoner i Brasil i fjor. Millioner tok til gatene i over 100 brasilianske byer. Protestene startet av MPL utviklet seg til å handle om mer enn kollektivtransport. De brasilianske myndighetene ble konfrontert med korrupsjon, politivold og antidemokratiske strukturer. Utgangspunktet for demostrasjonene i fjor var et forslag om å øke kollektivtransporten fra 3 reales til 3,30, altså tretti centavos mer. - Det handler ikke om 30 centavos, sier MPL, det handler om å skape en kollektivtransport som åpner opp det urbane landskapet for alle. Ifølge det brasilianske instituttet for økonomisk forskning, IPEA, mangler 37 millioner brasilianere penger for å kunne kjøpe en tur/returbillett til og fra arbeid hver uke.

Den sosiale bevegelsen MPL eksisterer i flere av Brasils byer. Det som forener dem er et krav om lik tilgang til sosiale goder i et land hvor penger og makt skilles ved hudfarge og inntekt. «Las catracas» (jernbommene du må gjennom for å komme inn på metroen og på bussen) må bort, mener MPL. De er et symbol på barrierene i det urbane landskapet hvor kapitalismen stadig ekspanderer og ekskluderer. En barrierefri kollektivtransport er med på å gjøre kollektivtransporten til et effektiv velferdstilbud. MPL mener det er fullt ut mulig å gjennomføre forslaget om gratis kollektivtransport. I dag investerer regjeringen mer på individuell transport enn på den kollektive som i stor grad er styrt av private selskaper. 

Saken fortsetter under videoen.

Fest og kritikk

Demonstrasjonen 19. juni var for å minnes seieren for nøyaktig ett år siden da demonstrantene fikk gjennomslag for kravet om å stoppe prisøkning på kollektivtransporten. Kravet er fremdeles gratis kollektivtransport for alle og en kritikk av fotball-VM som har brukt penger på goder som kommer et mindretall til gode. I forkant av demonstrasjonen ba MPL militærpolitiet, opprørsstyrkene og de «taktiske styrkene» om å holde seg unna. Protestene har siden i fjor blitt karakterisert som spesielt voldelige da Brasils regjering har valgt å bruke utradisjonelle og uproposjonalt store styrker for å dempe demonstrasjonene. Om du demonstrerer risikerer du tåregass, brannskader av splintrer fra tåregass, gummikuler og arrestasjon med påfølgende avorlige anklager.

MPLs demonstrasjon mobiliserte mer enn det andre har klart under VM. Stemmene var tydelige og sterke gjennom São Paulos gater da rundt 3000 gikk taktfast mot hovedfartsåra Marginal Tiete. Målet var å blokkere gata for å lage en felles gatefest med fotball og musikk. Politiet holdt seg på avstand hele veien, men på vei ut av demonstrasjonen smalt det. «Black Bloc», grupper som bruker ødeleggelse som politisk virkemiddel, gikk løs på bilbutikker, banker og lagde brennende barrikader. De holdt seg bakerst i demonstrasjonen på vei ut, men politiets tåregass og gummikuler haglet over alle. Demonstrasjonen ble på et blunk oppløst.

Kriminalisering av sosiale bevegelser

MPL blir holdt ansvarlig for skadene og flere av bevegelsens medlemmer er under etterforskning. MPL hevder de ikke er ansvarlige fordi dette skjedde da demonstrasjonen var på vei ut, samtidig som de ikke vil fordømme «Black Blocs» politiske verktøy. Et nettverk av advokater «Advogados Ativistas» ble opprettet i juni i fjor under protestene. De har med seg sivile observatører i demonstrasjonene for å rapportere overgrep fra politiet. Det var etter ustrakt bruk av vold fra politiets side de valgte å opprette nettverket.

Media i Brasil og internasjonalt har i all hovedsak fokusert på siste del av demonstrasjonen, hvor spektakulære bilder av knuste biler og banker blir vist. Videoen som følger denne teksten, laget i samarbeid med Subversiones fra Mexico og Centro de Medios Independientes fra Guatemala, viser budskapet, årsaken og festen MPL ville skape i det urbane São Paulo.

Mer om MPL og organiseringen kan du lese her (på norsk).

Ingrid Fadnes, i São Paulo for Brassespark med bismak
Land