Nye landsomfattende protester i Colombia

For andre gang på under et år og mindre enn en måned før det kommende colombianske presidentvalget brøt det mandag nok en gang ut landsomfattende protester i Colombia.

Demonstrantene i den nye «nasjonale landbruks-streiken» krever at regjeringen gjennomfører reformer som ble lovet etter de månedslange demonstrasjonene fjor der flere hundre tusen deltok. Organisasjoner som representerer urfolksgrupper, afro-colombianere og småbønder organiserer protestene. De erklærer at de nå igjen tar til gatene for å protestere mot regjeringens brutte løfter og dårlige landbrukspolitikk som ødelegger mulighetene for folket på landsbygda å leve under verdige forhold. Det meldes om store protester i mange av landets fylker og flere veier har blitt blokkert av demonstrantene.

Myndighetene sier de setter inn 10 000 politimenn og i følge colombiansk presse er også hæren mobilisert mot demonstrantene. Representanter for myndighetene har påstått at geriljagrupper er involvert i protestene, noe som avises på det sterkeste av protestlederne. Også FNs koordinator for humanitært arbeid i landet reagerer, og ber myndighetene om å avstå fra denne typen stigmatisering, samt å slutte å behandle demonstranter i landet som en forlengelse av geriljaens væpnede kamp.

President Juan Manuel Santos som stiller til gjenvalg i mai uttalte sist helg at han ikke vil forhandle med de sosiale bevegelsene om det brøt ut streik. Etter at protestene startet har han gått tilbake på dette og det meldes om samtaler mellom myndighetene og demonstrantene. Til tross for dette har ikke protestene minsket i omfang, og talspersoner for demonstrantene forteller at demonstrasjonene som i fjor kan bli langvarige. 

Halvard Hjermundrud
Land