Pressemelding 18.02.14
Den omstridte frihandelsavtalen mellom Norge og Colombia har lenge ligget i skuffen. Men under Børge Brendes reise til Colombia er det nå inngått en uforpliktende samarbeidsavtale for å bedre menneskerettighetssituasjonen i landet. Brendes mål er å sende frihandelsavtalen til stortinget.
- Dette er ikke et tilstrekkelig svar på kritikken om menneskerettighetssituasjonen i landet, mener styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG), Tore Isungset Støve.
- Det er uheldig av regjeringen å sende frihandelsavtalen til ratifisering nå. Norge har spilt en konstruktiv rolle i fredsforhandlingene, men med dette frykter vi at regjeringen bidrar til det motsatte, sier Tore Isungset Støve
- Menneskerettighetssituasjonen har ikke bedret seg i Colombia siden avtalen ble signert. Colombia er det farligste landet i verden å være fagorganisert i, og Amnesty International melder om 70 drepte menneskerettighetsforkjempere i 2013. Norge bør ikke inngå frihandelsavtaler med menneskerettighetsverstinger, og en uforpliktende samarbeidsavtale er ikke tilstrekkelig, uttaler Støve.
Samlet motstand mot frihandelsavtalen
I høst gikk en samlet bondebevegelse ut i generalstreik som reaksjon på frihandelsavtalen med USA. Med støtte fra studenter og en rekke fagforeninger, ble dette de største organiserte protestene i landets nyere historie.
- Det er smale interesser i Colombia som ønsker en frihandelsavtale. Sivilsamfunnet er tydelig mot slike avtaler, men blir møtt med vold. Etter så mye protest både i Norge og Colombia, er regjeringens fremtreden uholdbar, sier Støve.
- Frihandelsavtalen må sees i sammenheng med fredsprosessen. Norges nøytrale rolle som megler blir satt på spill når de inngår frihandelsavtale med Colombias regjering, mener Støve.
Fakta: Frihandelsavtalen mellom Colombia og EFTA.
- Ratifisering av avtalen mellom EFTA og Colombia har blitt utsatt i flere år på grunn av sterk kritikk fra et bredt sivilsamfunn om at det er uansvarlig å inngå en frihandelsavtale med et land der menneskerettighetssituasjonen er så prekær.
- Norge forhandler frihandelsavtaler i samlet blokk med de andre EFTA-landene.
- Avtalen med Colombia ble forhandlet frem i hemmelighet mellom regjeringene i landene, og signert i 2008.
- Etter signering blir avtaler vanligvis oversendt stortinget, som har mulighet til å ratifisere eller ikke. Stortinget har ingen påvirkning på innholdet i avtaler.
- Frihandelsavtaler har også vært på forhandlingsbordet mellom FARC og myndighetene, men myndighetene avslo handelspolitikk som del av fredsavtalen.
- Brende og regjeringen setter menneskerettigheter høyt, men menneskerettighetssituasjonen i Colombia er katastrofal:
- Amnesty International melder om 70 drepte menneskerettighetsaktivister i 2013.
- Mellom 1986 til 2013 har 2 931 fagforeningsmedlemmer blitt drept, i følge Ommund Stokka, forbundssekretær i Industri Energi. I tillegg har det vært 11 942 angrep på medlemmer og tillitsvalgtes helse og sikkerhet.
- 2 journalister ble drept, 3 er i eksil, og tilsammen 194 journalister opplevde å bli truet eller hindret i å gjøre jobben sin i løpet av 2013, i følge Oficina Internacional de los Derechos Humanos Acción Colombia (OIDHACO)
Latin-Amerikagruppene og Handelskampanjen har tidligere gitt ut rapporten “Frihet for hvem? - Frihandelsavtalen mellom Colombia og EFTA” Den er tilgjengelig for nedlasting her: http://www.latin-amerikagruppene.no/Artikler/10428.html