Protester mot storprivatisering

21. oktober legges Brasil største oljefunn noensinne ut på anbud. 11 store oljeselskaper har meldt sin interesse, deriblant norske Statoil.

Enorme verdier

Feltet er anslått å inneholde mellom 12 og 14 millioner tonn fat olje som tilsvarer samlede utvinning de siste 60 årene.  I dollar vil funnet kunne ha en verdi på rundt 1 milliard de 30 neste årene. Selskapet som vinner budrunden vil måtte betale 15 % i royalties i tillegg til å gi fra seg halvparten av råoljen til Brasils statseide selskaps, Petrobras.  Den andre halvparten vil imidlertid selskapet kunne eksporteres fritt uten å betale øvrige avgifter til den brasilianske staten.

Under Lula ble det vedtatt en lov som gir den brasilianske staten mulighet til å gi konsesjonen til Petrobras uten å gå via anbudsrunde. Statlig eierskap og utvinning gjennom Petrobras ville kunne gitt inntekter som kunne gått til utdanning og helse. Med modellen som benyttes nå, vil kun 15% av inntektene kunne gå til sosiale formål.

Løftebrudd

Da Jose Serra, presidentkandidat for partiet PSDB, under presidentvalgkampen i 2010 uttalte at han ønsket å privatisere de store oljeressursene møtte han sterk kritikk fra motkandidat Dilma Rouseff.  Dima sa den gang at det var uakseptabelt å legge et så viktig oljefelt ut på anbud da disse ressursene måtte komme det brasilianske folket til gode. Med den planlagte anbudsrunden 21. oktober går hun i mot egne lovnader, og føyer seg i rekken av presidenter som har privatisert strategisk viktige naturressurser.  

Felles kampanje mot anbudsrunden

I tillegg til fagforeninger og sosiale bevegelser har akademikere, arbeidere i Petrobras og tidligere ansatte under regjeringene til Lula og Dilma  gått sammen om en kampanje for å stoppe anbudsrunden. Aktivister samlet seg torsdag 17.oktober foran kontoret til det statlige oljeselskapet Petrobras hvor de planlegger å bli fram til den planlagte anbudsrunden 21. oktober. Kravet er enkelt. Stopp anbudsrunden og sørg for at brasilianske ressurser kommer brasilianere flest til gode.

Kine Skogås Fristad
Land