David Mancilla er politisk flyktning fra Chile med en sterk historie fra sitt motstandsarbeid under Pinochets diktatur. Han kommer til å sultestreike fra 4. til 11. september for å ha rett til ikke bare å stemme ved det norske valget, men også ved valget i sitt hjemland i november.
- Sultestreik er en fredelig demonstrasjonsform, og jeg vil med dette prøve å få oppmerksomhet fra det norske folk som snart går til stemmeurnene for å velge sine politiske representanter. Det er en rett og en plikt som samfunnsborger, men som chilener har jeg ikke den rettigheten i mitt eget hjemland, uttaler Mancilla.
40 år siden kuppet
- Datoene jeg sultestreiker er ikke tilfeldige. Den 4. september 1970 er datoen Allende ble valgt, og den 11. september er datoen for kuppet for 40 år siden i år. At streiken foregår forbi det norske valget understreker paradokset i at jeg ikke kan delta i demokratiet i mitt eget hjemland, mener Mancilla.
Den 11. september 1973 ble den demokratisk valgte venstreorienterte president Salvador Allende drept i et statskupp, og Pinochet tok makten som en ekstremt undertrykkende diktator som skulle regjere frem til 1990. For Chile er 2013 derfor et spesielt år. I November er det valg i det søramerikanske landet.
Fortsatt udemokratisk praksis
Chiles grunnlov, som ble skrevet under Pinochets tid, stadfester at alle chilenske statsborgere over 18 år har rett til å stemme ved chilenske valg. Loven sier ingenting om begrensninger vedrørende territorial bosetning. Allikevel har altså systemet og valgloven nektet rundt en million chilenere som bor utenfor landets grenser, de fleste av dem politiske flyktninger fra diktaturet, å stemme ved valg.
David Mancilla er en av mellom 7000 og 8000 chilenere som bor i Norge. Han har, som mange andre, en sterk historie fra motstandsarbeidet under diktaturet. Da han kom til Norge i 1987 hadde han arbeidet politisk under jorda i 17 år og vært fengslet flere ganger. Da han til slutt reiste ut av landet var det på grunn av reelle drapstrusler, og han kom som flyktning til Norge med hjelp av FN og den norske ambassaden.
De fleste lokallagene i LAG markerer at det er 40 år siden kuppet i Chile. I kalenderen finner du oversikt over arrangementer og demonstrasjoner.