Kristina Vahl og Nora Nilssen fra LAG skriver fra People's summit
Lørdag 16. juni starter vi dagen med å bære madrasser, puter og tepper fra et lager og inn i klasserommene på en barneskole i Rio de Janeiro. Folk fra hele verden gjør klar skolen som skal være vårt hjem den neste uken. Via Campesina har invitert sine medlemmer for gi sitt bidrag til Peoples’ Summit.
Vi er i Rio de Janeiro for å delta på Peoples’ Summit som arrangeres i forbindelse med FN-konferansen Rio + 20. Nå er vi innlosjert på en skole sammen med Via Campesina – LAGs samarbeidspartner. Via Campesina er en paraplyorganisasjon for jorbruksorganisasjoner fra alle kontinenter og står sterkt i Latin-Amerika. På skolen vår bor folk fra hele verden som er her for å representere sine organisasjoner i Peoples’ Summit. Vi er fire LAG-representanter som deler klasserom med damer fra Peru, Skottland, Filipinene, Chile, Guatemala og Paraguay.
For 20 år siden møttes verdens ledere i Rio for å diskutere jordens fremtid. FN-konferansen om miljø og bærekraftig utvikling skulle sørge for at utvilking skjer med tanke på fremtidige generasjoner. Nå møtes de igjen, for å evaluere de siste tiårene og diskutere nye utfordringer.
Samtidig som verdenslederne er i forhandlinger møtes folk fra hele verden på peoples’ summit; folkets toppmøte. Det er her våre samarbeidspartnere Via Campesina og De jordløses bevegelse (MST) kommer inn i bildet. På Peoples’ summit møtes organisasjoner som fokuserer på utvikling og miljøspørsmål for å legge frem sine svar på problemene vi står ovenfor.
Via Campesina representerer 200 millioner medlemmer, disse er små-og mellomstore bønder, urfolk, fiskere, jordbruksarbeidere og bondekvinner. Dette er grupper som kjenner konsekvensene av dagens økonomiske system og klimakrisen på kroppen. De er kritiske til løsningene som legges frem på FN-konferansen. Løsninger som for eksempel kjøp av klimakvoter gjør ingenting for miljøet, de er bare en måte for de rike landene å kunne fortsette med sitt enorme energiforbruk, samtidig som de utad virker miljøbevisste. For Via Campesina er FN-konferansen nok en kanal der de store og mektige får bruke sin stemme og påvirkning. De mener at problemene vi står ovenfor i dag bare kan løses ved et paradigmeskifte, det trengs radikale endringer.
Noen av de konkrete tiltakene de legger frem for å dra verdens folk og natur ut av krisen er: matsuverenitet, jordreform og støtte til småbønder. Matsuverenitet handler om folks rett til å bestemme hva slags varer de skal produsere og hvordan de skal produsere dem. Det skal være mulig å produsere på en måte som ikke skader folket eller omgivelsene. Matproduksjon skal også være uavhengig av usikkerhet og svingende priser på det internasjonale eksportmarkedet. For å få til bærekraftig jorbruk mener Via campesina at jorden igjen må tilfalle bønder og urfolk. Dette er kun mulig dersom det gjennomføres en jordreform. For via campesina er det småbøndene som representerer jordens fremtid. Måten de produserer mat på er mye mer bærekraftig enn industrielt jordbruk samtidig som det gir mange flere arbeidsplasser. Siden denne typen jorbruk er til fordel for menneskeheten og jordkloden mener Via Campesina at småbønder må få statsstøtte og subsidier. De foreslår at pengene som nå går til kjøp av klimakvoter skal gå til å støtte jordarbeidere. Den røde tråden i Via Campesinas visjon er at småbøndenes posisjon må styrkes. Skjer dette vil også naturen, jorden og fremtidige generasjoner få det bedre.
Et vanlig motargument er at vi trenger industrielt jordbruk i stor skala for å produsere nok mat. Dette er ikke nødvendigvis sant. Brasil er kjent for sitt effektive indistruelle jordbruk, likevel er det småbøndene som står for 70% av matproduksjonen i landet. Jordbruksgigantene produserer hovedsakelig varer som soya og sukker for eksport, ikke mat. Dette underbygger Via Campesina sitt argument om at løsningen på miljø –og matproblematikken ligger i småbruk.
Peoples’ Summit er en arena der folk kan utveksle ideer og engasjement for å organisere seg på tvers av landegrenser. På denne måten er det mulig å forandre systemet; løsningene må komme nedenfra fordi det bare er folket som kan snakke for folket.
Her kan du lese mer om hva som skjer på People's summit i Rio