Colombia
Colombia har lenge vært verdens farligste land for fagforeningsaktivister. EFTA og Colombia har framforhandlet en frihandelsavtale som landets fagbevegelse, student- og urfolksorganisasjoner er imot. I Norge har Giske tilbudt et sidespor med avtaler om miljø- og fagforeningsrettigheter.
En tilsvarende avtale har stått på vent i USA, men blir nå fulgt opp av en avtale om faglige rettigheter. Det sidesporet blir møtt med stor skepsis fordi det ikke går langt nok i å ta opp årsakene til at fagforeningsaktivister lever i stor risiko.
Honduras
5. april vendte 40.000 lærere tilbake til jobb i Honduras. Da hadde de streiket i en måned. Streiken ble avblåst da president Porfiro Lobo truet med å si opp samtlige streikende lærere og oppløse lærernes fagforening. I 2010 kom Honduras inn som nest farligste land for fagforeningsaktivister. Mange av dem er med i La Resistencia, bevegelsen som kjempet mot kuppet i 2009 og som jobber for et nytt og demokratisk Honduras.
Mexico
I mars i år strammet den meksikanske regjeringen inn arbeidsloven, uten å konsultere fagbevegelsen.
Oljefondet er fortsatt investert i Grupo Mexico, som driver gruvevirksomhet i hele Latin-Amerika, på tross av kritikk fra norsk og internasjonal fagbevegelse. 65 gruvearbeidere ble drept i en eksplosjon i 2006. Fagforeningen Los Mineros sine protester har ført til at omfattende statlige motangrep, inkludert forbud mot fagforeningen, militærangrep og streikeforbud.
Latin-Amerikagruppene i Norge ønsker alle lesere en god 1. mai i solidaritet med kjempende fagbevegelser verden over, og håper å se så mange som mulig i tog i Oslo og Bergen.