Politisk spill med kvinners liv

Det finnes mange typer fattigdom. Her i Nicaragua eier ikke kvinner en gang sin egen kropp.

Retten til liv er en viktig kamp. Men et liv for hvem? I 2006 ble Nicaragua satt hundre år tilbake i tid. Terapeutisk abort ble ulovlig.

 

På hvert gatehjørne henger reklamer for regjeringspartiet FSLN. En kampanje bygd på løgn. De påstår at Ortega er folkets president, og at styret hans er kristent, sosialistisk og solidarisk. Ingen av disse titlene passer overens med at kvinner ikke kan bestemme over eget liv. En av de mest brukte plakatene viser Daniel Ortega, hans kone og den katolske biskopen. I 2006 inngikk de en avtale for å sikre at FSLN vant valget. Den katolske biskopen tilbød stemmer, Ortega betalte med å gjøre terapeutisk abort ulovlig.


Mange mener at det er Rosario Murillo, som utenom å være presidentens kone også er hans talsmann, som egentlig styrer landet. Hver dag snakker hun på radio og tv, for å overbevise folket om at maktapparatet er tilgjengelig. Hun roser den strenge abortloven, og mener Nicaragua er et godt eksempel som andre land kan ta lærdom av. Når kvinnegrupper har talt opp mot loven, har hun svart med å kalle dem søppel-feminister, ukvinnelige mennesker som er roten til alt ondt.¹ For å understreke at abortloven er riktig, uansett tilfelle, viste hun fram et sunt spebarn på nasjonalt fjernsyn. Hun lovet og takket gud for dette lille mirakelet. Moren til barnet var tolv år.

Den katolske kirkens melding til folket er at prevensjon er en synd, kjernefamilien skal holdes på uansett hva, og abort er drap. I mine øyne er et forbud mot terapautisk abort også et slags drap. Et frihetsrøveri. Man tar ifra jenter retten til å bestemme over sitt eget liv. Når graviditeten er til fare for kvinnens helse har hun to muligheter: ofre livet eller bli kriminell. Med verdens strengeste abortlov blir ikke bare kvinner som tar abort rettsforfulgt, men også legen som tok aborten, og de som visste om det. Etter 2006 mistet mange gravide kvinner muligheten til legehjelp. En spontanabort kan gjøre legen ettersøkt.


Den strenge abortloven lukker dører. Er en jente blitt gravid som følge av voldtekt, må hun velge mellom rettssak og abort. Barnet er et viktig bevis i overgrepet. Hvis hun beholder fosteret må hun slutte på skolen. Gravide ungjenter blir ofte presset av familie og samfunn til å bli sammen med overgriper. Selv om overgrepene vil fortsette, har overgriper kanskje økonomi til å forsørge barnet. Ungdomsskolen har et stort antall frafall, grunnet at elevene starter egne familier. Men selv om det er mange som blir utsatt for misbruk, blir også flere gravide grunnet uvitenhet. Mange unge jenter blir stilt ovenfor et kjærlighetsdilemma. For å bevise at du elsker meg må du ligge med meg. Man blir jo aldri gravid første gangen! Heldigvis jobber flere organisasjoner aktivt for å opplyse ungdommen.


Nicaraguanske kvinner fortsetter å føde. Gatene er overfylt med hjemløse barn. Det er syv år siden Ortega ofret kvinnene for å øke stemmetallene. Jeg tror på endring. Før den tid går mange kvinner og barn en mørk tid i vente.


Kilder:
1 - http://www.lifesitenews.com/news/archive//ldn/2008/sep/08091213

Johanne Veiteberg
Land