Presseinformasjon

Informasjon om solidaritetsbrigeden til Brasil våren 2002

LAG (Latin Amerika-gruppene) har lenge arrangert solidaritetsbrigader til ulike land i Latin Amerika. I år sendes to brigader til Brasil, en om våren og en til høsten. LAG har startet et samarbeid med den brasilianske organisasjonen MST; de jordløses bevegelse. Kort sagt jobber MST for å ta jord fra de rike jordeierne for å gi den til jordløse. I dette arbeidet benytter de seg av en lov som sier at jord som ligger brakk kan brukes av regjeringen i en jordfordelingsreform. Årsaken til at regjeringen nøler med å sette i gang jordfordeling er at regjeringen består mer eller mindre av nettopp rike jordeiere. MST presser regjeringen ved å okkupere jordområder. Her oppstår det ofte konflikter mellom MST og jordeierne, der også militærpoliti eller andre som jordeieren har leid inn deltar for å jage bort MST- okkupantene. Det har hendt flere ganger at mennesker er blitt drept i disse kampene. For bare et par uker siden ble han som regnes for å være leder i MST skutt på, men klarte å komme seg unna. Viser til www.mst.org.br for mer detaljerte opplysninger om MST og okkupasjonene.

MST har i dag ca. en million medlemmer, og sies  være den eneste vellykkede jordfordelingsbevegelsen i Latin Amerika. Det er den største sosiale bevegelsen i Brasil, og finnes i 23 av 27 delstater. Foreløpig har ca. 300.000 familier fått tildelt jord som følge av MSTs arbeid. Bevegelsen er også med på å gi fattige, jordløse mennesker et navn og en status.

Engasjementet som brigadist varer i ca ett År. Første halvår brukes til kurs og seminar om aktuelle tema- alt fra den politiske situasjonen i Brasil og nord- sør - konflikter til den lokale kulturen og hvordan det er Å være brigadist. Man får også språkopplæring, og planlegger og forbereder selve brigaden. 17. februar drar vår - brigaden til Brasil, for å være der i ca. 5 mnd. Vi er 12 personer, deriblant en tolk, i alderen 20- 32 År, som blir utplassert i 5 forskjellige MST- bosetninger i nord- øst- Brasil, ca tre timer fra Recife. Der skal vi delta i det lokale dagliglivet, delta i polititske møter ol. Brigadistene drar hovedsaklig av idealistiske grunner. Opplegget er støttet av Norad, men brigadistene betaler en betydelig egenandel og arbeidet er ulønnet. Det presiseres her at dette dreier seg om solidaritet, ikke bistand.

LAGs overordnede mål med å sende ut brigader er at brigadistene skal drive med  informasjonsarbeid i Norge når de kommer hjem igjen. Latin Amerika er et område av verden som har lite mediedekning, bortsett fra ved ekstreme katastrofer. Det er også lite fokus på Latin- Amerika i skolen. Brigadistene forplikter seg til å drive med informasjonsarbeid i et halvt år etter selve brigaden. Brigaden velger selv hvordan dette arbeidet skal formes og utføres.

Det er i denne anledning vi har tatt kontakt med ulike media. Vi er veldig fleksible mht. hva vi kan gjøre for dere. Vi kan skrive en eller flere artikler, reisebrev eller rapporter, både under og etter selve brigadeoppholdet. Det kan være om oss som brigadister, om MST i lokalt eller globalt perspektiv, eller mer spesifikt, f.eks. kvinnenes rolle i en bosetning. Vi kommer til å ha tilgang på internett, og kan sende bilder elektronisk (digitalkamera). Kanskje også et intervju før eller etter reisen?

Vårt formål med dette er altså å få ut informasjon om Latin- Amerika, i dette tilfellet hovedsaklig om Brasil. Det hadde vært veldig fint om vi kunne få noen tips om hva deres synes er interessant og hvilke vinklinger dere ønsker

Land