Første etappe

Den 23. august forlot 12 spente brigadister Norge i håp om å slippe unna kulde og mørketid, og med en aldri så liten politisk agenda. Vi skulle ut og vise solidaritet i praksis, skape internasjonale relasjoner, forhåpentligvis bidra til endring i tradisjonelt norsk tankesett. I Brasil samarbeider vi med MST – den portugisiske forkortelsen på de jordløses bevegelse. MST er den største sosiale bevegelsen i Latin-Amerika, til tross for at den ikke anser seg selv som en revolusjonær bevegelse. MST jobber for jordreform, en ekspropriering av jorda og en endring i de samfunnsforskjellene som mer eller mindre har vært stillestående i Brasil siden kolonitiden.

Etter et døgns mellomlanding i Lisboa, og en svipptur innom São Paulo, ankom vi Florianòpolis- hovedstaden i delstaten Santa Catarina, sør i Brasil. Vind, regn og 10 grader møter oss og etter noen dager etablerte vi et inderlig kjærlighetsforhold til soveposene våre. I løpet av en uke endret det imidlertid seg drastisk, og nå ligger gradestokken på rundt 30 grader. De første to ukene var satt av til språkkurs og litt politisk program. Vi bodde i Lagoa da Conceção som ligger et godt stykke utenfor hovedsentrum av byen. Vi hadde nylig vært på et engasjerende forberedelseskurs i Norge og var ivrige etter å sette i gang med alt vi var blitt fortalt om. 
 
Det første møtet med MST satte fart på sakene. Til tross for litt språkproblemer gjorde vi oss forstått via tolkene, og det ble bestemt at vi skulle delta i forbindelse med en folkeavstemning. Den gjaldt avprivatiseringen av gruveselskapet Vale do Rio Doce. Det var en uoffisiell folkeavstemning, som mediene knapt dekket, og som de den gjevne brasilianer ikke ante at foregikk. I Florianopolis jobbet MST om å opplyse folk om avstemningen ved hjelp av flygeblader og appeller i gatene. Vi bidro det vi kunne med å dele ut flygeblader og skrive stemningsrapport.

Seks til åtte millioner stemte, av en befolkning på 180 millioner mennesker.
 
I denne perioden foregikk det også en okkupasjon av rektors kontor på det føderale universitetet i byen. Studentene etablerte leir i to uker, med telt og program for publikum, og det ble en del besøk dit. Grunnlaget for okkupasjonen var en rekke aspekter, blant annet mangel på professorer.

På slutten av oppholdet i Florianopolis deltok vi på Brasils uavhengighetsdag - Gritos dos Excluidos - De utstøttes skrik. Dette er i liten grad en dag å feire, heller en dag for sosiale grupper å drive med aktiv politisk protest. De føler seg overhodet ikke uavhengige av det nyliberalistiske systemet som styrer landet deres.
 
Etter to uker i byen dro vi ut til MST-bosetningen Patria Livre i Correia Pinto for å delta på en religioes jordfest: Romaria da Terra - Pilgrimsreise for jorda.
Her møtte mange av oss vertsfamilien sin for første gang. Vi presenterte oss selv på en scene ute på et jorde, holdt en kort appell om hvorfor vi er her og at vi støtter deres kamp. I etterkant manglet det ikke på positiv oppmerksomhet.
På slutten av dagen løste brigaden seg opp og hver ble med familiene hjem til bosetningene. Vi er spredt over et stort område. Martin og Ida bor i bosetningen 1º de Maio, i gåavstand til bosettingen Indio Galdino – der Emma bor. Bård bor i Irma Gandira, Siv og Tore-Kristian bor i 30. de Outubro, Petter og Ingrid i Anita Garibaldi, Benedikte og Kine i Sepe Tiaraju og Siri og Indi bor i Patría Livre.
 
Første bosettingsopphold er nå overstått. Vi har begynt å falle inn i den brasilianske hverdagsrytmen og snakker om alt fra ekteskapsalder til økologisk dyrking av jord mens vi drikker chimarrao - en slags urtete- som er skikken her.

Midt i landsbyoppholdet dro brigaden med MST på Manifestacâo – en mobilsering av ulike sosiale bevegelser i Florianopolis. Her tilbrakte vi 3 dager, mens vi campet på delstatskongressens lokaler om natten og gikk masj om dagen.

I forkant av første infoperiode i Chapeco, dro Martin, TK og Ida til Rio Grande do Sul sammen med Gørild Andreassen fra Zero som utfører en undersøkelse om Biodrivstoff i Brasil. Der hadde de møte med to kooperativer som jobbet med etanol og biodiesel.

Nå er brigaden omsider samlet i Chapecó og er vel underveis med første reisebrev. På onsdag(10. okt) bærer det på nytt ut til tre nye uker i bosettingene.

Hilsen Ida

På vegne av høstbrigaden 2007

Até logo!

Land