Høyesteretten i Brasil starter etterforskning mot Bolsonaro

Foto: Isac Nóbrega/PR

Foto: Isac Nóbrega/PR

President Jair Bolsonaro har vært under hard kritikk for sin håndtering av koronakrisen. Oppsigelsen av helseminister, politidirektør og justisminister får store politiske konsekvenser. Bolsonaro har rekordlav oppslutning og mister verdifull støtte blant sine tidligere allierte.

Uenighet i regjeringen

Mens helseminister Luis Henrique Mandetta oppfordret til sosial distansering og stenging av butikker, sammenlignet Bolsonaro koronaviruset med en liten forkjølelse og oppfordret sine tilhengere til støttemarkeringer i hans navn. Konspirasjonsteorier og deling av feilinformasjon har lenge preget Bolsonaros retorikk, og dette har ikke endret seg under epidemien. De siste ukene jobbet Mandetta hardt og konsekvent for å adressere feilinformasjonen Bolsonaro har delt. Mens Bolsonaros oppslutning nådde rekordlave tall, var de fleste fornøyde med helseministerens jobb. Dette likte Bolsonaro dårlig og sparket ministeren 16. april. 

24. april sa Sérgio Moro opp som justisminister og oppga Bolsonaros forsøk på å politisere justisdepartementet som grunn. Bakgrunnen var Bolsonaros oppsigelse av politidirektør Maurício Valeixo. Moro anklaget Bolsonaro for å forsøke å sette inn en politidirektør som kunne gi ham tilgang til konfidensielle rapporter, noe som ville sette politiets uavhengighet i tvil. 

Bolsonaro nektet for disse anklagene og forsvarte sin avgjørelse om å sparke Valeixo som politisjef med at det kun er han som har mandat til å velge politidirektør og at han ikke trengte å forklare seg for sine underordnede. Moro slo tilbake med at Bolsonaro ved flere anledninger hadde nevnt for ham at han ønsket å ha noen han kjente personlig som politidirektør, og lekket WhatsApp-meldinger som støttet disse påstandene. Moro gjorde seg selv kjent som den store antikorrupsjonshelten i operasjon Lava Jato, som førte til Lulas fengsling og klargjorde veien for Bolsonaro som president.  Det er derfor interessant at det er nettopp han som gjør disse anklagene mot Bolsonaro.

Konsekvensene

Høyesteretten startet på mandag en formell etterforskning mot Bolsonaro for korrupsjon og hindring av rettsvesenet. Akkurat hvordan dette vil påvirke Bolsonaro er vanskelig å si. Koronakrisen har endret det politiske landskapet i Brasil på en dramatisk måte, men samtidig er det den samme krisen som gjør det vanskelig å sette fullt fokus på Bolsonaro da den tar opp så mye av dagsordenen. Guvernører som tidligere har støttet ham, kaller hans oppførsel for uforsvarlig og han har mistet verdifulle allianser.  

Midt opp i alt dette, tweeter Bolsonaros sønn, Flavio, at det ikke er noen som demonstrerer mot Bolsonaro, kun til støtte for. Dette er kanskje ikke så rart ettersom tilhengerne av Bolsonaro er de eneste som tør å demonstrere offentlig med koronaviruset i full gang.  

Land