Koronapandemien stopper ikke drap på sosiale ledere i Colombia

Foto: CNA

Foto: CNA

Marco Rivadeneira, landsstyremedlem i CNA (Coordinador Nacional Agrario), LAGs samarbeidspartner i Colombia , ble drept torsdag 19.mars. Drap på sosiale ledere fortsetter i landet, og truer fredsprosessen. Dette advarte Colombiaforum statssekretær Aksel Jakobsen om på et internt møte for få dager siden .

«Det er med stor sorg vi  meddeler  at vår kollega Marco Rivadeneira ble drept i ettermiddag. Marco satt i landsstyret til den nasjonale bondeorganisasjonen CNA (Coordinador Nacional Agrario) (...) Marco ble kidnappet av tre bevæpnede menn kl.14.30 mens han var på møte med lokale bønder, en halvtime senere ble drapet på Marco kjent». Slik starter uttalelsen til CNA, bondeorganisasjonen  LAG  samarbeider med i Colombia.

Marco var president for bondeforeningen ASOPUERTOASIS i Puerto Asis i fylket Putumayo. Da Marco ble kidnappet og drept torsdag 19. mars ledet han et møte med bønder som var interesserte i å signere avtaler med den colombianske regjeringen om frivillig erstatning av kokaplantasjer.

CNA er en landsdekkende bondeorganisasjon som samarbeider i Norge med både LAG og Norsk Folkehjelp. Hvert år sender CNA ungdomsdelegater til Norge for å delta på utveksling med LAG og tre organisasjoner til fra Brasil og Guatemala. I år sender LAG etter planen to brigader av ti norske ungdommer hver som reiser til Colombia og besøker CNA på forskjellige steder i landet.

CNA holder staten ansvarlig for drapet, på grunn av dens manglendeanerkjennelse av den store bølgen av drap på menneskerettighetsforkjempere, særlig lokale ledere i bondesamfunn. Ifølge CNAs uttalelse er det fram til i dag mer enn 100 sosiale ledere som har blitt drept i landet. CNA oppfordrer internasjonale organisasjoner til å gjøre alt de kan for å stoppe denne drapsbølgen og holde den colombianske staten til ansvar for denne kritiske menneskerettighetssituasjonen.

9. mars møtte Colombiaforum, en koordineringsplattform bestående av mer enn 20 norske organisasjoner med prosjekter eller interesse i Colombia, statssekretær Aksel Jakobsen og flere andre diplomater hos Utenriksdepartementet i Oslo. På dette møtet leverte Colombiaforum et brev med organisasjonenes «bekymringer for den økende og alvorlige menneskerettighetssituasjonen i landet».

I brevet skriver forumet at «FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) i Colombia understreker en dobling i antallet trusler mot menneskerettighetsforkjempere og en betydelig økning i overgrep mot kvinnelige MR-forkjempere. Mellom 1. januar og 20. februar 2020, har organisasjonen Indepaz registrert 53 drap på sosiale ledere og menneskerettighetsforkjempere, i tillegg til 10 demobiliserte FARC-medlemmer.» Det skrives videre at:

«Blant faktorene som bidrar til økning av vold mot MR-forkjempere og sosiale ledere ønsker Colombiaforum å understreke regjeringens manglende politiske vilje til å implementere fredsavtalen med FARC, offentlig stigmatisering fra statlige tjenestemenn mot MR-forkjempere og meningsmotstandere, økende angrep fra væpnede grupper på lokalsamfunn, og kriminelle handlinger koblet til kokaproduksjon og ulovlig utvinning av naturressurser. I tillegg til den skyhøye straffefriheten for drap på MR-forkjempere som nå ligger på 95%.», sier Colombiaforumets brev.

Drapet på Marco Rivadeneira bekreftet denne alvorlige negative tendensen. Den colombianske staten har signert en fredsavtale og har forpliktet seg til implementeringen av denne avtalen med det internasjonalesamfunnet. Som tilrettelegger i fredsprosessen håper LAG at Norge gjør en ekstra diplomatisk innsats og krever en reell forpliktelse av Colombias regjering med fredsprosessen og byggingen av fred i Colombia.

Land