Voldelig 1.mai i Honduras

Foto: Radio Progreso

Foto: Radio Progreso

Minst 15 personer ble anholdt, to journalister ble skadet, flere personer ble skadet av politiets tåregass og Radio Progreso sin mobile enhet ble angrepet. Dette er noen av resultatene fra gårsdagens markering av arbeidernes internasjonale kampdag i Honduras.

Om lag 20 000 tok del i demonstrasjonen i hovedstaden Tegucigalpa. Marsjen endte opp i sentralparken der flere appeller ble holdt. I tillegg til å forsvare arbeidernes rettigheter, tok appellantene til orde mot privatisering av offentlige tjenester, mot militariseringen av samfunnet og krevde president Juan Orlando Hernandez (JOH) sin avgang.

De fredelige demonstrasjonene tok en brå slutt når politiet kastet tåregass mot en gruppe ungdommer som oppholdt seg i nærheten av sentralparken. I løpet av få minutter utviklet området seg til en regelrett kampsone. Politiet kastet tåregass og folk svarte med å kaste steiner. To journalister ble skadet i sammentreffet og måtte behandles av Røde Kors på stedet. Flere ble rammet av tåregassen, blant annet flere selgere i området. En av de yngste ofrene er et barn på ett år som var med moren på jobb denne dagen.

I Choluteca, sør i Honduras,  melder ulike organisasjoner at politiet anholdt om lag 15 ungdommer, mens de deltok i demonstrasjonene. De anholdte ungdommene ble utsatt for vold og ble frastjålet deres eiendeler og klær.

Én uke med protester

Dette er handlinger som har blitt alt for vanlig i Honduras de siste dagene.

I snart én uke har det vært store protester i hele landet. Demonstrasjonene begynte etter at Kongressen sist uke hastebehandlet et lovforslag for å omstrukturere og foreta budsjettendringer i helse- og utdanningsdepartementene. Fagforeningene har gått hardt ut mot lovforslagene som de mener legger til rette for å privatisere det lille som er igjen av offentlige velferdstjenester i landet. Deres krav er at begge lovforslagene avvises og trekkes i sin helhet.

Mandag 29.april ble det registrert over 70 demonstrasjoner og protestaksjoner over hele landet. I hovedstaden gikk demonstrasjonene mot Kongressen, som klokka 15 samme dag hadde planlagt å ratifisere de to lovforslagene. Politiet møtte demonstrantene med skudd og tåregass.Befolkningen svarte med å kaste steiner og ved å sette fyr på det gamle kommunebygget.Tre personer er innlagt med skuddskader og minst fem ble anholdt av politiet.

Foto: Radio Progreso

Tåregassen lå tykk rundt demonstrasjonene og mange personer ble rammet Foto: Radio Progreso

I tillegg til de store demonstrasjonene okkuperte studentbevegelsen universitetet i Tegucigalpa så vel som i to andre byer. Flere av landets hovedfartsårer ble okkupert og blokkert. Alberto Trochez, en av lærerne som deltok i blokaden i nærheten av La Ceiba, ved Atlanterhavskysten, forteller til Radio Progreso at de møter støtte fra befolkningen. “Folket blir en del av denne kampen, fordi vi kan ikke tillate at de privatiserer utdanningen. Når man snakker om omorganisering er det i realiteten privatisering vi snakker om” uttalte Tróchez til Radio Progreso. I følge læreren forløp veiblokaden på rolig vis, på tross av at de var under konstant trakassering fra politi og militære.

Høykommissær-kontoret for menneskerettigheter og den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen har gått ut mot voldsbruken og ber regjeringa om å respektere retten til å demonstrere og uttrykke seg på fritt og fredelig vis.

Diktaturets kongress

I siste liten mandag annonserte kongressen at sesjonen der forslagene skulle ratifiseres ble suspendert. Dagen etter gikk presidenten av kongressen, Mauricio Oliva ut sammen representanter fra ulike partier og erklærte at de vil fryse de to dekretene. Oliva uttalte at forslagene skrinlegges i et forsøk på skape dialog og oppklare misforståelser, men understreket at de fortsatt vil jobbe for en omstrukturering av de to departementene.

Lærer og lege-forbundene svarte ved å si at de ikke vil stanse protestene før lovforslagene trekkes i sin helhet. I tillegg krever del at regjeringa trekker andre haste-dekreter som ifølge dem bryter med deres arbeiderrettigheter og søker å privatisere begge velferdstjenestene. I følge Daniel Sponda, leder i en av lærerforeningene, har de ingen tillitt til regjeringspartiet eller den dialogen de sier de vil fremme.

Regjeringa er inne i sitt andre år etter valget i 2017 som var et særlig omstridt valg og et grunnlovsstridig presidentvalg. På tross av at grunnloven eksplisitt forbyr gjenvalg av president, sitter JOH i sin andre presidentperiode. Flere organisasjoner i landet omtaler styresmaktene konsekvent som et narkodiktatur. Narkodiktaturet sitt bærende element er vold og undertrykkelse, som nok en gang har blitt brutalt synlig under de siste dagenes demonstrasjoner.

Frøya Torvik og Marianne Gulli
Brigadekoordinatorer, Mellom-Amerika
Land