Guatemala drukner i vold og korrupsjon

Den anerkjente menneskerettighetsforkjemper Rosalina Tuyuc Velásquez (CONAVIGUA)* analyserer Guatemalas alvorlige politiske tilstand i et brev fra 18. oktober.

Rosalina Tuyuc utrykker sine bekymringer om den kritiske situasjonen i Guatemala. Hun beskriver den nåværende tilstanden som en permanent miljø-, volds- og korrupsjonskrise. Befolkning på landsbygder og fattige strøk i byene opplever tørke, flom og forurensning og sult. 

I dag er det mer enn 300 tidligere offentlige tjenestemenn som sitter i fengsel, og noen av dem er allerede dømt for korrupsjon (Roxanna Baldetti), tidligere visepresident er dømt til 15 år i fengsel), straffefrihet er fortsatt regelen. 

Kampen mot korrupsjon er et langsiktig arbeid hvor det er nødvendig med kunnskap om landets historie og hvor det er helt nødvendig med gjennomsiktige juridiske prosesser uten økonomiske, militære eller politiske interesser, og uten forbindelser til ansvarlige for korrupsjon, folkemord og brudd på menneskerettigheter. 

Etter den store sosiale mobiliseringen mot korrupsjonen i landet i 2015 har undertrykkelse og menneskerettighetsbrudd eskalert. Ifølge Tuyuc kan den sittende regjeringen sammenlignes med et militærdiktatur, siden militarisme og autoritarisme er etablert som presidentens handlingsmåte. Det er en regjering som ikke tar hensyn til ofrene etter borgerkrigen, bønder og kvinner som er utsatt for seksuelle overgrep. Det utøves vold mot demonstranter som protesterer mot etablering av ulovlig gruvedrift, som forurenser elver og grunnvann. 

Med støtte av hæren og politiet har president Jimmy Morales motarbeidet CICIGs arbeid (International Commission against Impunity in Guatemala). I 2017 annonserte Morales at CICIG nedlegges i 2019. Denne annonsen ble fulgt av en omfattende militarisering av landet, forfølgelse og fengsling av journalister, sosiale ledere og menneskerettighetsaktivister, samt som et konstant angrep mot grunnlovsdomstolen, det høyeste organet i Guatemalas juridiske system, som forsvarer CICIGs operasjoner i landet. 

I begynnelsen av september prøvde regjeringen å nekte Iván Velásquez (CICIGs lederen på besøk i Washington), tilgang til landet. I tillegg kansellerte regjeringen visum til 11 ansatte i CICIG som måtte forlate landet. Rett etter dette, 16. oktober, ble presidenten Morales frikjent for korrupsjon av kongressen. 

Rosalina Tuyuc kaller det som skjer i Guatemala for «landets korrupsjonspakt». For Rosalina viser de nylige utviklingene at det finnes en gjennomtenkt strategi, ledet av den korrupte eliten som ønsker å ta over alle institusjoner og myndigheter i Guatemala. Tuyuc ser med bekymring på hvordan myndighetene strategisk jobber for å fjerne menneskerettighetsadvokater og sosiale bevegelser som jobber for menneskerettigheter i Guatemala. Hun advarer det internasjonale samfunnet om Guatemalas kritiske tilstand og den dype menneskerettighetskrisen de befinner seg nå i, samtidig lover hun at CONAVIGUA skal fortsette sin kamp, og derfor trenger de all støtte vi kan gi fra Norge.

Les Rosalinas brev her.


*Enkeorganisasjonen CONAVIGUA i Guatemala. Organisasjonen er LAGs samarbeidspartner i Guatemala.

Land