Brev til UD: trekk sanksjonene mot Venezuela

Senere tids utvikling i forhandlingene mellom opposisjonen og regjeringen i Venezuela, viser hvor feilslått sanksjonene mot Venezuela er. I et åpent brev til Utenriksminster Ine Eriksen Søreide ber vi henne på ny om å trekke sanksjonene.

Trekk sanksjonene mot Venezuela

I forbindelse med at Norge innførte sanksjoner mot Venezuela i desember i fjor, sendte Latin-Amerikagruppene i Norge et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide der vi understrekte at det var en ideologisk og ensidig begrunnelse, og lite behjelpelig å ta part i en så sammensatt konflikt.

Brevet ble ikke besvart før vi fikk et leserinnlegg på trykk i Bergens Tidende 11. januar. Utenriksdepartementet v/ Politisk rådgiver Bård Ludvig Thorheim svarte at «en løsning på den politiske krisen må komme gjennom forhandlinger», og at «Regjeringen i Venezuela må aktivt følge opp dette sporet.» M.a.o., sanksjoner blir brukt som et pressmiddel for å tvinge regjeringen i Venezuela til forhandlinger.

Innføring av sanksjoner er et meget alvorlig tiltak, som kun bør brukes i ytterste konsekvens. Vi går derfor ut i fra at Regjeringen ved Utenriksdepartementet har fulgt forhandlingene mellom regjeringen og opposisjonskoalisjonen nøye.

Forhandlingene har blitt ledet av Spanias tidligere statsminister, José Luís Zapatero, og sittende statsminister i den Dominikanske Republikk, Danilo Medina. En fremforhandlet avtale ble nylig presentert og denne inneholdt 6 sentrale punkter:

  • Avtale om å garantere landets suverenitet og jobbe mot unilaterale sanksjoner mot Venezuela
  • Avholdelse av presidentvalg med internasjonale observatører til stede, under ledelse av FN
  • Styrke rettsikkerhet og rettspraksis i landet
  • Tiltak for å forbedre den økonomiske og sosiale situasjonen, inkludert å sikre tilgang på grunnleggende varer
  • Opprettelsen av en sannhetskommisjon som skal jobbe for forsoning, sammensatt av representanter fra begge parter
  • Avtale om oppfølging og implementering av denne avtalen

Opposisjonen valgte imidlertid å ikke signere. Dermed blir det tredje gang de har trukket seg fra forhandlinger. Zapatero gikk i den anledning ut og fordømte opposisjonen. I et åpent brev kommer han med følgende utsagn: «Det er sjokkerende at dokumentet ikke ble signert av opposisjonen. Jeg er ikke enig med omstendighetene og årsakene, men min plikt er å forsvare sannheten».

Opposisjonen har også tidligere blitt kritisert for å ha trukket seg fra forhandlinger, deriblant av Paven som var involvert i forhandlingene i 2017.

I en slik situasjon burde UD forstå hvem det er som er den saboterende part, og innrømme at unilaterale sanksjoner er feilslått. Å ta del i en ideologisk basert sanksjonskampanje, som har som mål et udemokratisk regime-skifte, som skader et lands økonomi i en krisetid, og som samtidig forverrer befolkningens levekår er en meget alvorlig handling. I tillegg til å være et brudd på internasjonale normer for relasjoner mellom selvstendige demokratiske stater, er det en uberettiget innblanding i et annet lands indre anliggende.

Vi håper derfor at den norske regjeringen kan revurdere beslutningen og heller ta en selvstendig avgjørelse baserte på reelle og faktiske forhold. Vi ber nok en gang UD trekke sanksjonene med øyeblikkelig virkning.

Landsstyret

Latin-Amerikagruppene i Norge

Land