Ny massakre i Colombia

Fredag 8.desember ble minst seks personer rapportert drept i urfolkssamfunnet Cerro Tijeras. Dette er den andre massakren på under to måneder.

Det rapporteres om minst seks drepte mennesker langs veien i urfolkssamfunnet Cerro Tijeras, som ligger i kommunen Suárez, Cauca i Colombia. Flere av Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) sine representanter har vært i området den siste tiden.

  • Produksjonen av koka har fullstendig tatt over området og befolkningen som bor i der må innordne seg etter det eller dra. Man diskuterer ikke med en rifle, sier Nina Luhr som er koordinator for Latin-Amerikagruppene i Colombia.

Karina García, ombudsman i kommunen uttalte 8.desember til El Espectador at de har sett en økende grad av vold i kommunen den siste tiden. Det er også flere ulovlige væpnede grupper i området, som FARC-soldater under navnet EPL, geriljagruppa ELN og en ny paramilitær gruppe.

Det er urfolksorganisasjonen ACIN som rapporterer om massakren. De melder også om at 253 familier i området har blitt fordrevet i frykt for at de ansvarlige skal drepe flere.

  • Volden som utøves av avhoppere fra FARC og andre væpnede aktører er mer uforutsigbar enn før fredsavtalen ble signert, fortsetter Nina Luhr.
  • Regjeringen lovte i sammenheng med våpenhvilen med ELN at de skulle sørge for at ingen flere sosiale ledere skulle bli drept. Med den økende tilstedeværelsen av ulovlige væpnede grupper i landet må regjeringen sette i gang strakstiltak som evner å bremse volden, avslutter Luhr.

Etter å ha tilbragt et år i Cauca er hun svært bekymret for den prekære menneskerettighetssituasjonen i den sørvestlige delen av Colombia.

Land
Stikkord