Sepur Zarco – en historisk dom

Guatemala kan i dag felle landets første dom for seksuell vold og tortur i krig. «Dommen kan bli et viktig steg i retning forsoning,» sier styreleder i LAG, Marianne Gulli.

 Fredag 26. februar 2016

Fredag 26. februar er det ventet at dommer Jueza Jazmín Barrios skal komme med domfellelse i Sepur Zarco-saken. Gjennom fire uker har 34 vitnesbyrd, 26 ekspertuttalelser og diverse fysiske bevis blitt lagt fram, samt 37 vitneutsagn.

– Vi har kommet til rettsalen i Guatemala by for å fortelle sannheten. Jeg kan ikke skrive, men jeg er ikke redd for å bruke mine ord. Fremdeles i dag lider vi fordi vi har ikke fått våre rettigheter, og hver dag gnager lidelsene i kroppen min, fortalte en av Maya-kvinnene i sin avslutningstale torsdag i rettsalen.

Den 1. februar startet rettsaken mot Esteelmer Reyes Girón og Heriberto Valdéz Asij, tidligere militære fra borgerkrigens dager. De er tiltalt for forsvinninger, drap og systematisk seksuell vold mot kvinner.

En historisk dom

Denne saken vil være historisk for Guatemala, uansett utfall. Barrios har muligheten til å gi en dom for systematisk seksuell vold og slaveri som krigsforbrytelse for en av landets egne domstoler.

- Det er en seier at domstolen godtok opptak av kvinnens vitnesbyrd fra 2012 som forklaring og vitnesbyrd under rettsaken,  sier styreleder i LAG, Marianne Gulli.

Påtalemyndighetene ber om straff på 1.290 år for Girón og 340 år for Asij, for overgrep mot menneskeheten og for særlig nedverdigende og alvorlig overgrep mot kvinnene.

Et rasistisk system

Rettsaken har likevel vist hvor rasistisk systemet i Guatemala er.

-  Vitnesbyrdene i seg selv burde være nok i denne saken, men spørsmålene og reaksjonene fra utsiden og militærets side har vært mildt sagt fornedrende. På et tidspunkt ble det sagt at det var kvinnene som prostituerte seg,  sier styreleder i LAG, Marianne Gulli.

Bakgrunnsinformasjon:

Mellom 1982 og 1988 ble en rekke Maya-kvinner fra områdene nord-øst i Guatemala utsatt for grove menneskerettighetsbrudd i militærleiren Sepur Zarco. Dette var en del av statens antiopprørspolitikk

Militærets angrepsplan mot sivile gikk ut på å kidnappe og torturere landsbyenes ledere, og deretter voldta deres koner. Overgrepene foregikk grovt og systematisk i hjemmene og foran barna. Mennene ble massakrert, husene deres ble brent ned, og avlingene ble ødelagt. 

Flere kvinner rømte opp i fjellene, mens andre ble fraktet til Sepur Zarco-leiren. Det var en militærbase som fungerte som rekreasjonssted for de militære styrkene. Leiren ble besøkt av tusenvis av soldater i løpet av borgerkrigen.

I 2011 anmeldte 15 Maya-kvinner militære tjenestemenn for voldtekt, seksuelt slaveri og andre former for overgrep begått mot dem og deres familier under borgerkrigen. 

Dommeren i saken Jueza Jazmín Barrios er omstridt i Guatemala da det var hun som dømte den tidligere diktatoren Efraín Rios Montt til 70 års fengsel i 2013. Den dommen ble siden opphevet og Barrios har mektige fiender blant landets militære elite.


Kontaktpersoner:

 

I Guatemala: Ingrid fadnes, utekoordinator for LAGs solidaritetsbrigade

(+502) 3117 8990, brigadaslag@gmail.com

 

I Norge: Marianne Gulli, styreleder i LAG

952 28 642, marianne.gulli@gmail.com

 

 

 

 

Land