Enstemmig vedtatt: Guatemalas president fratas politisk immunitet

Det er folkefest i Guatemalas gater etter at kongressen i går enstemmig vedtok å frata president Otto Perez Molina politisk immunitet.

Pressemelding onsdag 2. september 2015

Fem dager før valget i Guatemala kan president Otto Perez Molina stillesfor retten for medvirkning i landets hittil største korrupsjonsskandale, kalt "La Línea". I helgen kom en kommisjon med sin anbefaling om å frata presidenten immunitet. Resolusjonen ble i går enstemmig vedtatt av de 132 folkevalgte som var tilstede.

Dette er i all hovedsak et resultat av en bred folkelig mobilisering som i over fire måneder har tatt til gatene og krevd at presidenten går av, uttaler styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge Marianne Gulli.

Hver lørdag i over fire måneder har titusener tatt til gatene i Guatemala for å kreve presidentens avgang. Det hele kulminerte med generalstreiken 27.august og demonstrasjoner over helgen. Visepresidenten er allerede i varetekt og skandalen har ført til at flere ministere og høytstående tjenestemenn har gått av, er fengslet eller under etterforskning. 

Guatemala er et samfunn med høy mistillit til myndighetene, omfattende korrupsjon og svake institusjoner. At protestene nå får konsekvenser kan bli avgjørende for landets demokratiske utvikling, fortsetter Gulli.

I tillegg til avgang har demonstrasjonene krevd omfattende politiske reformer for å få bukt med et gjennomkorrupt valgsystem. Inntil nye reformer er vedtatt og implementert, oppfordres det til boikott av valget 6. september.    

Det bli spennendeå følge med på hva som skjer opp mot valget, om det blir avholdt og hva det vil ha å si for reformene. Reform av valgsystemet og staten er prosesser som vil ta lang tid, og det er mange aktører som kan komme til å spille en rolle i dette arbeidet. Selv om resultatet fortsatt er usikkert er det ingen tvil om at ting er i endring i Guatemala, sier Gulli.  

 

Foto fra generalstreiken 27. august, tatt av Luis Soto.

Land