Drapet på Rodrigo Rosenberg

Videotestamentet til advokaten Rodrigo Rosenberg har rystet Guatemala. Nok en gang har aktører i guatemalansk politikk klart å trekke allmennhetens oppmerksomhet bort fra presserende problemer som vold, fattigdom, korrupsjon og strukturell diskriminering. President Álvaro Colom (bildet) blir beskyldt for drapet.

Videoen ble tatt opp på et kontor i Zona 10, tre dager før Rosenberg ble skutt og drept, søndag 10. mai, mens Rosenberg var på sykkeltur i nærheten av hjemmet sitt i Zona 14, et boligområde i Guatemala by. Filmfotografen var Mario David García, en journalist fra Emisoras Unidas (Forente kringkastingsstasjoner) som leder programmet Hablando Claro (Klar tale). García foreslo å lage videoen selv da Rosenberg besøkte ham med et skriftlig testament. Advokaten hadde nettopp mottatt dødstrusler, angivelig fra Gustavo Alejos, statsråden til president Álvaro Colom.  

Luis Mendizábal er en venn av den drepte advokaten. Han fikk opptaket fra Rosenberg selv, som ba ham distribuere filmen i tilfelle han ble drept. Derfor laget han 150 lydkopier som han delte ut i begravelsen til Rosenberg. I tillegg sendte han videoen til avisen El Periódico som offentliggjorde opptaket neste dag. 

Videoen varer i 18 minutter. Den 47-årige Rosenberg sitter ved et bord med en mikrofon, og et rynkete blått laken hengende på veggen som bakgrunn. ”Hvis dere ser denne videoen, betyr det dessverre at president Álvaro Colom har drept meg; Rodrigo Rosenberg Marzano”, sier han. I tillegg anklager Rosenberg presidenten, statsråden Gustavo Alejos og kona til presidenten, Sandra Colom, for å stå bak drapet på Khalil Musa og datteren hans, Marjorie Musa.  

Khalil Musa var en anerkjent forretningsmann i Guatemala. I følge Rosenberg, takket han ja til et verv i styret til Banrural (Bank for landbruksutvikling), en delvis offentlig institusjon som har som formål å garantere lån, først og fremst til små bedrifter på landsbygda i Guatemala. Men Rosenberg påstår at Musa fratrådte før han begynte å jobbe i styret til banken, uten å gi en offentlig forklaring. Han ble drept noen dager senere, 14. april 2009, mens han kjørte i bilen sin sammen med dattera Marjorie. I følge Rosenberg, som var advokaten til Musa, var forretningsmannen i ferd med å avdekke korrupsjonstilfeller i Banrural. Dette retter mistanker mot presidenten og staben hans. Det er angivelig derfor at både Rosenberg, Khalil og Marjorie ble drept.

Benekter anklagene
Colom har benektet anklagene kraftig. Han beskylder enkelte aktører for å stå bak en konspirasjon som har til hensikt å starte en politisk krise i landet. På samme måte har pressesekretæren Fernando Barillas betegnet distribuering av videoen som en bevisst strategi for å skape engstelse i Guatemala.

”Jeg foretrekker å dø fremfor å forlate dette huset”, sa Colom på onsdag. ”Videoen utgjør ikke noen form for bevis på at jeg står bak drapet. Det er en planlagt aksjon med obskure hensikter … Innspillingen, drapet og hvor raskt videoen ble distribuert tyder på at det er en koordinert plan”, i følge Colom. Han la til: ”Jeg har ikke drept noen, jeg er ikke en narkotikaforhandler og jeg har aldri gjennomgått tvilsomme avtaler med opposisjonen. Sannheten om Rosenberg-drapet vil bli kjent. Sannheten om videoen og planleggingen av denne handlingen vil bli avdekket”.

Colom sier i tillegg at han ikke kommer til å blande seg inn i etterforskningen av saken som statsadvokaten Amílcar Velásquez Zárate og spanjolen Carlos Castresana (fra CICIG - Den internasjonale kommisjonen mot straffløshet i Guatemala) skal gjennomføre. I tillegg har Álvaro Colom selv bedt om hjelp fra FN, USAs ambassade og FBI. Han forklarte også at han aldri traff Rosenberg, men at han har hørt at han var en hederlig person.

Presidenten har også antydet at enda en grunn til mistanke er at Banrural spiller en sentral rolle i historien. ”Å blande inn den nest største og viktigste banken i landet er ikke tilfeldig. Dette utgjør også en del av handlingen og hensiktene til de som planlegger aksjonen”.

Politisk krise
Tre fredsprisvinnere er for tiden på besøk i Guatemala hos Rigoberta Menchú: Shirin Ebadi, Máiread Corrigan-Maguire og Jody Williams. Alle har uttrykt bekymring for hva de oppfatter som en politisk krise i landet. Dette ble gjentatt i avisen Prensa Libre, som betegner situasjonen som den verste krisen i landet siden borgerkrigen, som tok slutt i 1996.

Hver dag siden videoen ble offentliggjort har det vært demonstrasjoner for og mot Álvaro Colom. Cirka 6000 guatemalanere har blitt medlemmer i en facebook-gruppe som ber Colom fratre fra stillingen som president, mens 250 borgermestere og 22 fylkesledere har gitt Colom sin støtte. Presidenten i Venezuela, Hugo Chávez, har også offentliggjort sin støtte for Álvaro Colom. Han kaller situasjonen ”et angrep fra den ekstreme høyresiden i Guatemala”, som har resultert i en ”svært foruroligende situasjon”. "Vi har forklart president Colom at vi støtter ham. Høyreekstremister fortsetter å angripe progressive og demokratiske regjeringer med oppmuntring fra internasjonale aktører”.

Álvaro Colom ble valgt som president i november 2007. Han representerer sentrum-venstresiden i Guatemala, og utgjør et vendepunkt i guatemalansk politisk historie, hvor pro-militære høyreekstremister har hatt presidentstolen siden statskuppet mot Jacobo Arbenz i 1954. Colom har lovet å kjempe mot korrupsjon og fattigdom.

Videosnutten til Rosenberg ligger ute på Youtube.

Alberto Valiente Thoresen.
Land