Menneskerettigheter i Santa Cruz

I Santa Cruz er det lett å få inntrykk av at demokrati og menneskerettigheter ikke er av de verdiene som står høyest i kurs. Den siste tiden har området vært preget av fascistiske og rasistiske strømninger.

I Santa Cruz er det lett å få inntrykk av at demokrati og menneskerettigheter ikke er av de verdiene som står høyest i kurs. Den siste tiden har området vært preget av fascistiske og rasistiske strømninger. Det var derfor svært interessant å få være med på et seminar arrangert av ulike menneskerettighets organisasjoner.

Onsdag i forrige uke deltok vi, Kaja (fra Colectivo Rebeldía) og Andrea (fra Propuesta), på et av møtene til La Coordinadora Interinstitucional de los Derechos Humanos en Santa Cruz. La Coordinadora er et nettverk som består av ti forskjellige organisasjoner fra Santa Cruz som på hver sitt vis arbeider med menneskerettigheter. Målet med møtet var å samordne en felles definisjon på hva nettverket konkret vil ligge i begrepet menneskerettigheter og på den måten bedre koordinere det arbeidet de gjør. Alle de ti organisasjonene jobber på ulike felt innen mennskerettigheter, som for eksempel kvinnerettigheter, rettigheter for barn, urbefolkningsrettigheter samt jordfordeling, miljø og utdannelse. Gjennom diskusjoner og innlegg fikk vi i løpet av dagen godt belyst de ulike sidene og de forskjellige utfordringene en møter i arbeidet med menneskerettigheter i Santa Cruz.

Ideen bak et nettverket La Coordinadora er å koordinere handlingene til de ulike organisasjonene og skape en felles stemme utad når det oppstår brudd på menneskerettigheter i Santa Cruz. Da media i det store og hele er kontrollert av høyresiden, er dette en svært viktig rolle La Coordinadora har. Et eksempel på dette er en episode som hendte under oposisjonens opprør i Santa Cruz i september i fjor. Fem kubanske leger som jobbet på landsbygda utenfor Santa Cruz ble bortført midt på natten av opposisjonelle, etterlatt milevis fra folk og truet på livet. Da var La Coordinadora raskt ute, holdt pressekonferanse og presset myndighetene i distriktet for å få i gang en skikkelig etterforskning av episoden.

Andrea Berg Sydvold og Kaja Hundvin
Land