To brigadister utplassert i CEADL i El Alto

CEADL er hovedsamarbeidsorganisasjonen til LAG og har hovedkontor i El Alto. Her er vi, Veronica og Lisa, utplassert og skal de neste 4 månedene lære hvordan CEADL arbeider. El Alto, som ligger i Andesregionen i Bolivia, er byen i Latin-Amerika med størst befolkningsvekst. Stadig flere fra landsbygda finner veien til byen i søk etter bedre levevilkår, derfor er El Alto en by der flertallet består av urbefolkning.

Målet til CEADL er å utdanne ledere blant ungdom i ulike organisasjoner og på møtesteder for ungdom, for slik å styrke ungdoms deltakelse i samfunnet. CEADL har fokuserer mest på ungdom fordi de er morgendagens ledere og det er de som skal utvikle Bolivia videre.

 

Måten CEADL jobber på er å være tilstede der ungdom har sine naturlige møteplasser, for å bevisstgjøre, skolere og stimulere ungdom til å delta i demokratiske prosesser. Derfor samarbeider CEADL tett med ulike kulturorganisasjoner, politiske partier, nabolagsorganisasjoner, teatergrupper, fagforeninger, idrettsforeninger, videregående skoler og universiteter. CEADL vil nå ungdom som ikke allerede er aktive i organisasjonslivet, og arbeider derfor ut mot blant annet ungdomsgjenger.  Samtidig fokuserer de på informasjon ut til alle aldersgrupper og arbeider ut ifra behovene som folk har. De holder blant annet holder kurs i ønskede temaer for fagforeninger, organisasjoner og lignende.

image.php?id=9533CEADL har flere tilbud til ungdom, som internettkafé, et omreisende bibliotek, kulturkafé, samt rådgivning i saker som angår skole, utdanning, familieforhold osv. Organisasjonen holder også kurs for ungdom som ønsker å lære å produsere og selge tekstiler på en naturvennlig måte. Gjennom dette kurset får deltakerne nyttig kunnskap om hvordan produsere tekstiler og slik tjene penger til livets opphold.

Det unike med CEADL er at de tar ungdoms deltakelse på alvor. De ønsker å skape et engasjement som fører til at ungdom kan ta sine egne avgjørelser, kjempe for sine rettigheter og medvirke i samfunnet. Dette er CEADL sitt arbeid mot et mer inkluderende og rettferdig samfunn. Organisasjonen deltar i flere nasjonale og internasjonale nettverk.

Organisasjonen har flere arbeidsområder med fokus på kvinnerettigheter, borgerrettigheter, alternativ til militærtjeneste og deltakelse i prosessen rundt den nye grunnloven. De driver også sin egen teatergruppe og holder workshops i ulike tema på skoler og andre møtesteder. I tillegg har de en avdeling som arbeider med kommunikasjon. Dette er organisasjonens ansikt utad, hvor målet er å spre informasjon om ulike tema ut til folk, gjennom radiosendinger og internett.

Denne uken skal vi reise til Cochabamba med CEADL for å delta på et kurs om forebygging av HIV/AIDS, hvor ca 50 ungdom fra ulike organisasjoner i Bolivia vil samles. Gjennom diskusjon, teater og gruppearbeid skal deltagerne komme frem til hvordan de best kan nå ut til folk med informasjon om HIV/AIDS. De neste fire månedene skal Lisa arbeide innenfor området i CEADL som driver med workshops, teater og omreisende bibliotek, mens Veronica skal jobbe med kvinnespørsmål. Vi gleder oss til å bli kjent med de engasjerte ansatte, lære livet i El Alto å kjenne og se hvordan CEADL arbeider.

Veronica øverlid og Lisa Grav Henriksen
Land