Brigadehistorie
Filterer etter:

Sidan sist

Casanova

Alle tilstades i samfunnshuset i busetnaden 30 de Outubro har funne seg ein plass, musikken tonar i bakgrunnen, og inn døra kjem José Maria ”Juca” og Cleci ”Preta” Dos Santos, vertsforeldra mine, med MST-flagget imellom seg. Místicaen, MST si kulturelle uttrykksform, er i gang.

Escola Nacional Florestan Fernandes

Andre informasjonsperiode er i gong. Etter to dagar i São Paulo der me møtte CUT, Brasil sitt største fagforbund, og ein professor, José Juliano Carvalho Filho, med sans for jordreform, fekk me endeleg besøkje MST sin nasjonale skule me har høyrt så mykje om: Escola Nacional Florestan Fernandes. Det gjekk eit gisp gjennom bussen då me svingte inn på skuleområdet; ”Nossa Senhora, så fint det er her!”

Første etappe

Den 23. august forlot 12 spente brigadister Norge i håp om å slippe unna kulde og mørketid, og med en aldri så liten politisk agenda. Vi skulle ut og vise solidaritet i praksis, skape internasjonale relasjoner, forhåpentligvis bidra til endring i tradisjonelt norsk tankesett. I Brasil samarbeider vi med MST – den portugisiske forkortelsen på de jordløses bevegelse. MST er den største sosiale bevegelsen i Latin-Amerika, til tross for at den ikke anser seg selv som en revolusjonær bevegelse. MST jobber for jordreform, en ekspropriering av jorda og en endring i de samfunnsforskjellene som mer eller mindre har vært stillestående i Brasil siden kolonitiden.

Solidaritetsbrigade til Brasil høsten 2002

Mandag 19. august reiser en ny solidaritetsbrigade med 11 norske ungdommer til Brasil for å jobbe for De jordløses bevegelse - MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra). MST er Brasils største sosiale bevegelse, og jobber kort sagt for å ta jord fra de rike jordeierne for å gi de til jordløse. MST har klart å organisere marginaliserte grupper som jordløse, sesongarbeidere, analfabeter, arbeidsløse og fattige, grupper som tidligere ikke har vært organisert eller utgjort noen politisk kraft.

Folkeavstemning om ALCA: Et rungende nei!

Ti millioner avlagte stemmer i folkeavstemnigen om ALCA. Resultatet levnet ingen tvil: 98 prosent sa nei! Brasil: 21.09.2002

Brigadistene