Brigadehistorie
Filterer etter:

Øye for øye

Hver dag blir 20 mennesker myrdet i El Salvador. Flere dør av vold og kriminalitet i dag enn av krigshandlingene under borgerkrigen.

VI ERKLÆRER OSS AUTONOME PÅ VÅRT TERRITORIUM OG I VÅRE SAMFUNN

Vedtak utformet av urbefolkningsgrupper i Santa Cruz, 31 mars 2008. ”VI ER FØDT FRIE OG VI SKAL VÆRE FRIE”

To funksjonshemmede jenter

Caroline lys og jeg er på vei inn i bydelen Rodolfo Lopez for å være med Gustavo å besøke to funksjonshemmede jenter. Gustavo er en fysioterapeut ansatt på sykehuset i Matagalpa. I tillegg bruker han 8 timer i uken i ulike bydeler, på funksjonshemmede barn og voksne. Spesialutdanningen hans er betalt av en svensk organisasjon, og prosjektet blir utført med støtte fra ulike utenlandske organisasjoner og i samarbeid med Movimiento Comunal.

Tidevann

Det går visstnok an å miste tid. Den glipper ut av hendene på deg, refleksene dirrer, men du rekker ikke å snappe den før den smeller i bakken og går i tusen knas. Så kommer ettermiddagsregnet og skyller bitene vekk. Det regner bare om ettermiddagen og om natta her i Poza Rica, langt sør i Mexico, noen kilometer fra Guatemala. Det skjedde en gang at regnet venta med å vaske bølgeblikktaka og fylle grøftene med vann til etter frokost neste morgen. "Når skal det begynne å gråte?" spurte vi, for verbene for å gråte og å regne er veldig like på spansk. I alle fall litt like.

Urbefolkningen, alltid beredt til å beskytte våre rettigheter og vår identitet

I forbindelse med den forestående folkeavstemningen over autonomistatuttene 4. mai samlet urfolkskvinner bosatt i Santa Cruz fylke seg 27. – 28. Mai 2008 ved Coordinadora de Pueblos Etnicos de Santa Cruz (CPESC). Bakgrunnen for møtet var å i fellskap utføre en analyse av den politiske, sosiale, økonomiske og kulturelle situasjonen i Bolivia i dag, sett fra kvinnenes perspektiv.

Usikker fremtid for Maya flyktninger

Chiapas, Mexico 28.august: Det er fortsatt natt i en flyktningeleir i Chiapas. 333 meksikanske mayaindianere har samlet seg utenfor sine plastikkskur. De er flyktninger som skal vende hjem. I det solen bryter frem bak de meksikanske fjellene, starter den tunge marsjen hjem til en farlig og usikker framtid.

Vanskelig å få pengene til å strekke til

Nicolasa Mejia Lopez : "Vi ser de flotte husene i byen, folk med penger. Men vi har livet vårt, kjærligheten. Vi håper barna vil få en bedre fremtid." Denne artikkelen handler om livet i en forstad i Nicaragua.

Vår kamp

Hva har kampen til urbefolkningen i Chiapas med oss å gjøre? Først og fremst har Zapatistenes kamp vist at det nytter å kjempe. De skaper alternativer til storsamfunnet gjennom de autonome kommunene, som er et konstruktivt bidrag til kampen mot frihandel og globalisering av den nyliberalistiske økonomimodellen. De viser i praksis at det finnes alternativer til markedsliberalisme. At mennesket ikke er prisgitt disse kreftene, som ofte blir omtalt som naturlige.