Brigadehistorie
Filterer etter:

Hellig fred i Chiapas?

Zapatistene er ikke lenger et viktig problem, hevdet president Fox, på et mellom-amerikansk toppmøte om regional utviklingsplan. Kritikere i Mexico mener han forsøker å framprovosere en på nytt væpnet konflikt, samtidig som han er stokk døv for lokal kritikk og motstand mot Puebla-Panamaplanen.

Historien om alle historiene

Det er ikke så lett å vite hvor jeg skal begynne… eller hva jeg skal fortelle. Hva vil dere høre om? Hvilket Mexico vil jeg at dere skal bli kjent med? Skal jeg for eksempel begynne med å fortelle om da flyet landet i Mexico City, og jeg kikket ut av vinduet for å oppdage at vi taxet rett forbi de fattige hjemmene til folk med bare femti meters avstand? Forbi klesvasker, vinduer, familier… Om da jeg følte forskjellene i verden som et slag i ansiktet, og oppdaget hvor utrolig arrogant det egentlig virket? Som om vi ikke brydde oss... Og gjorde vi egentlig det?

Indianere i veien for markedskreftene

Med "Marsjen for Verdighet" vant zapatistene folket, men ikke den mexikanske Kongressen. En markspist lov om indianske rettigheter og kultur skyldes hensyn til de flernasjonale selskapene og Verdensbanken, mener mexicansk sammfunnsforsker

Minnestund over Acteal-massakren 22.12.1997

I 1997 ble 45 mennesker brutalt drept av paramiliære, i landsbyen Acteal. Blant dem var det mange kvinner og barn, som alle hadde søkt tilflukt i en kirke. Hver 22 i måneden er det minnegudstjeneste for de drepte.

Marsjen for indiansk verdighet

Den historiske marsjen for urbefolkningens verdighet er nå kommet til ende. Fra 24 februar 2001 har det gått hele 35 dager. Delegasjonen som består av 23 kommandanter og en subkomandant, sammen med tusenvis av representantene for de forskjellige støttegruppene og sivilbefolkningen og flere hundre internasjonale observatører og journalister, kom vel fram tilbake til høyfjellet i det sørøstlige Mexico, stedet er Oventic, Aguascalientes nummer to, og datoen er 1 april 2001.

Chiapasevangeliet

Den katolske kirken har en sentral rolle i den pågående konflikten i Chiapas. Den nå pensjonerte biskop Samuel Ruiz har hatt en avgjørende betydnig for urbefolkningens evne til mobilisering. I løpet av sine yrkesaktive år som biskiop i Chiapas, klarte han som ingen andre å bruke kirken aktivt som et middel mot fattigdom og utnyttelse.

Gedigen oppslutning om"marsjen for verdighet"

Flere hundre tusen mexikanere og internasjonalister støttet opp om zapatistenes (EZLN) marsj mot hovedstaden. Da zapatistene til slutt kjørte inn i Mexico city deltok 75 000 mennesker i arrangementet på ”zocaloen”(festplassen) i sentrum.

Guds ord i folkets hender

Prestene har ikke tid til å frekventere dette kronglete landskapet. Veiene snor seg som forlatte, gule bånd oppover fjellsidene. Regntiden vasker grusen vekk og lar stein ligge tilbake på stein. I hele den golde tørketiden ligger landskapet forlatt, spriker med tørre busker langs med veien. Man kan lure på om også Gud har hatt det for travelt til å stikke innom.

"Krigen mot terror", - en hardere linje i Chiapas

Terrorangrepene mot USA kan på lang sikt endre den meksikanske regjeringens strategi i forhold til konflikten; Mindre toleranse, hardere grep rundt opprørsgrupper.