Zapatistenes siste stopp i Europa

Mandag 6. desember forlot zapatistene «det andre Europa», eller Slumil k’ajxemk’op (landet som ikke overgir seg) som kontinentet ble omdøpt til da den første delegasjonen symboltungt ankom Galicia med båt i juni tidligere i år. Reisen de har kalt «la Travesia por la vida» - reisen for livet har vart i tre måneder, og nå er den over. Mange trodde denne reisen var umulig, men da 150 zapatister vinket farvel gjennom sikkerhetskontrollen på Madrids flyplass, i morgentimene mandag, hadde de bevist, nok en gang: det umulige er mulig, bare du våger å drømme.

Helt siden zapatistene annonserte at de ville komme til Europa, høsten 2020, har LAG Norge gjennom chiapasgruppa vært med i på å planlegge reisen sammen med andre anti-koloniale kollektiver fra ulike land i Europa. En rekke organisasjoner, nettverk, kollektiver, diasporaorganisasjoner, festivaler og fagforeninger i Norge har vært med å tenke høyt rundt hva vi ville med zapatistenes besøk i Norge. Men på grunn av en strengere innreisepolitikk enn andre europeiske land, kunne zapatistene dessverre ikke komme til Norge, selv om de var fullvaksinerte. Vi håper og tror reisen vil være mulig å få til ved en senere anledning.

Likevel har LAG Norge vært med på zapatistenes historiske reise, ved å krysse landegrensene. Tre aktivister fra LAG dro til Ohtsejokha i Finland for å delta på et møte som var organisert av den samiske koordineringen for zapatistbesøket. En aktivist dro til København for å møte delegasjonen som reiste rundt i Danmark. Madrid var siste stopp for de 28 mindre delegasjonene på mellom 5-10 personer som nå hadde reist rundt i «det andre Europa» i 3 måneder. Hele sju aktivister fra LAG dro dit for møte de andre kollektivene som har organisert reisen, og for å gi zapatistene en verdig avskjed på sin reise tilbake til sine selvstyrte samfunn og områder i det sørlige Mexico.

På grunn av en strengere innreisepolitikk enn andre europeiske land, kunne zapatistene dessverre ikke komme til Norge

LAG Norges Madrid-delegasjon

LAG Norges Madrid-delegasjon

Programmet i Madrid var omfattende, med blant annet politiske møter, rebelsk fotballkamp og kulturarrangement. Motstanderne på fotballbanen var jentelaget til bydelen Vallecas i Madrid. Et nabolag med sterk arbeiderklasseidentitet, organisering, okkupasjoner og kollektive initiativ. Zapatistkvinnene stilte med sitt lag: Ramonas. Alle med nummer sju bak på drakta. Målene rant inn bak zapatistkeeperen, og på et tidspunkt mista vi tellinga. Nå skal det sies at zapatistene er mer kjent for å være god i basket, men i andre omgang endret spillet seg. Gjennom distraksjon av dommeren, felles organisering, og en slags bølge av minst 30 zapatistspillere, klarte de å skremme vekk forsvaret til Vallecas. Selv om sluttresultatet ikke ble så mye jevnere, kan vi slå fast at zapatistene utkonkurrerte Vallecas med en strategi og taktikk som også kan overføres til den politiske kampen. Søndagen var duket for kulturprogram med underholdning og hyllest til zapatistene innsats i «det andre Europa». En slags gjengjeldelse etter årevis med store internasjonale møter og et bredt kulturprogram som zapatistene alltid har stått for. Kollektiver fra ulike steder i Europa bidro med rap, trylleri, dikt, egenkomponerte sanger, animasjon og beatbox. Til slutt, før bussene skulle rulle av gårde til et siste måltid og en siste natt, delte Subcomandante Moisés ord fra scena:

«Mange sa dette var umulig, vel, det var det ikke». «Tørr å drømme, drøm stort», sa Moisés som siden zapatistenes væpnede opprør i 1994 har vært kjent som en av de øverste militære lederne av zapatistenes frigjøringshær, EZLN. Mange har trodd, tenkt og sagt at denne reisen var umulig. Midt i en pandemi skulle zapatistenes sprenge både geografiske og politiske grenser. Da nettverket i Europa utrykte skepsis til å gjennomføre reisen, svarte zapatistene: «no se rinden», ikke gi opp, hverken mot en pandemi, en undertrykkende stat eller kapitalismen. «Det finnes en større fiende enn viruset. Det er kapitalismen», Moisés.

Organiser dere på den måten dere vil, men organiser dere

Moisés

Samarbeidet med zapatistene og nettverket i Europa har lenge vært tuftet på solidaritet. Under talen understrekte Moisés at tiden er inne for at Europa nå kjemper sine kamper og styrker organiseringen i egne områder. «Organiser dere på den måten dere vil, men organiser dere». Dette var den viktigste beskjeden Moisés og de 150 zapatistene la igjen før de forlot kontinentet de har omdøpt - Slumil k’ajxemk’op - og nå besøkt, for alle første gang.

Reisen til zapatistene vil fortsette. Etter å ha besøkte «det andre Europa» skal de til Asia, Afrika, Oseania og Amerika. Nettverket knyttet til zapatistene i Europa har fått rollen som storesøstre og brødre. Erfaringene nettverket har fått skal nå også bidra til å gjennomføre reisen andre steder i verden. Dette er «Livets reise». Den handler om å samle krefter, lytte, så frø, som skal spire og gro, for en felles kamp, mot et system som er bygd på utbytting og undertrykkelse.

Abajo y a la izquierda, donde esta tu corazón. Til venstre nedenfra, der hjertet ditt er.

Det er mange måter å støtte zapatistene på:
  • Følg med på Enlace Zapatista.
  • Gjør noe aktivt når zapatistenes autonome områder blir angrepet av paramilitære grupper, slik som for to uker siden. Zapatistene har sagt på sin rundreise i Europa at det alltid vil være viktig og hjelpe at kollektiver her presser mexicanske myndigheter når slike hendelser inntreffer.
  • Organiser deg til kamp mot kapitalismen – i den organisasjonen eller kollektivet nærmest deg.

Om du lurer på mer angående reisen, eller det videre arbeidet, eller du bare er nysgjerrig på hva zapatistene gjør kan du ta kontakt med LAG Norges Chiapasgruppe: chiapasgruppa@gmail.com

LAG Norges Madrid-delegasjon
Land
Tags