Bli med LAG til Repparfjord!

Foto: Henrikke Sæthre Ellingsen

Foto: Henrikke Sæthre Ellingsen

Ønsker du å støtte teltleiren i Repparfjorden og samtidig lære mer om norsk og samisk matproduksjon?

LAG reiser med bil fra Oslo mot Repparfjorden den 31. august, og vi ønsker å ha med deg!

I disse dager protesterer aksjonister i Kvalsund mot gruvedrift i området, som vil ha konsekvenser for både livet i fjorden og livet på land. Vi ønsker å støtte opp om aksjonen da vi ser mange likhetstrekk mellom hva som skjer i Repparfjorden og problemstillinger vi jobber med i Latin-Amerika når det gjelder problematisk ressursutvinning og urfolks rett til territoriet og næringsgrunnlag. I forbindelse med aksjonen er det satt opp en teltleir hvor aksjonistene holder til, og vi ønsker å bidra i leiren. Målet med turen er å lære mer om norsk og samisk matproduksjon og utfordringer de står ovenfor samt hvordan dette er knyttet til sosiale kamper og utfordringer i Latin-Amerika. LAG dekker reise, kost og losji!

På veien mot Repparfjorden blir det opplegg både i Trondheim og Bodø. I Trondheim blir det radiokino og sy-verksted på Svartlamoen med radiodokumentaren «Forsynt». Vi vil presentere to av de fire episodene. Ote Breines som bor på Svartlamoen og var deltaker på LAGs gårdsutveksling vil også dele fra sine erfaringer med livet på et norsk småbruk og noen av utfordringene det norske jordbruket står ovenfor.

Hva er radiokino? Radiokino er å lytte i fellesskap eller det vi kaller samlytting. Du kan legge deg ned, lene deg tilbake, lukke øyene om du vil og la bildene bli skapt i ditt eget hode. Eventuelt kan du la deg inspirere til å sy solidaritetshistorier eller kamper inspirert av prosjektet «et lappeteppe av solidaritetshistorier»- (https://www.latin-amerikagruppene.no/les-mer/solidaritetsteppe). Vi tar med nål, tråd og stoff. Vi lover rolig og behagelig stemning og en kaffikopp med noe til.

I Bodø jobber vi fortsatt med å få på plass et opplegg.

I Repparfjorden vil vi kunne snakke med reinutøvere og fiskere for å lære mer om tradisjonell samisk matproduksjon og hvilke utfordringer den står ovenfor i dag. Vi bidrar i teltleiren med tilstedeværelse og arbeid, godt humør og ulike aktiviteter.

Vi vil også ha med oss "solidaritetsteppet" som vi skal stille ut. Teppet forteller historier om ulike kamper og motstandsbevegelser i Latin-Amerika, mange minner om de utforingene vi står ovenfor i Repparfjorden i dag. Vi tar med utstyr til sy-verksted så folk kan la seg inspirere til å formidle sine egne kamper med bruk av nål og tråd, saks og lim eller annet material vi måtte finne på veien. Vi tar også med utstyr for å organiser radiokino for de som er tilstede i leien.

Turen starter i Oslo 31. august på ettermiddagen og vi vil være tilbake 12. september.

Er du interessert, ta kontakt snarest med Vilde Haugsnes på Vilde@lagnorge.no / 45243499. De under 26 år blir prioritert.

Foto: Henrikke Sæthre Ellingsen

- Foto: Henrikke Sæthre Ellingsen