TIPS: LATIN-AMERIKA PÅ HUMAN INTERNASJONALE DOKUMENTARFILMFESTIVAL

Igjen er det duket for HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival som LAG har en lang tradisjon for å samarbeide med. Mellom 1-7.mars kan du fordype deg i aktuelle politiske temaer gjennom samtaler og film- også om Latin–Amerika. Her gir vi deg våre tips til årets digitale festival!

Panelsamtale: Business, bærekraft eller bullshit? Norges rolle i Latin-Amerika

Tirsdag 02.03.2021 - 18:00

Beskrivelse av panelsamtalen fra HUMAN:

Norge har over tid vært en sentral aktør innenfor bistand, fred- og forsoningsprosesser og bevaring av regnskog i Latin-Amerika. Samtidig har Norge betydelige næringsinteresser i regionen, og er en stor investor i mange områder. De siste tiårene har flere norske investeringer, private og statseide selskaper fra ulike hold blitt anklaget for å undergrave natur, urfolks rettigheter, arbeidstakerrettigheter i regionen. Gjennom den nye Mercosur-handelsavtalen med blant andre Brasil, kan norske bedrifter få tilgang til nye markeder, men til hvilken pris?

Driver vi med business, bærekraft, eller bullshit? Hvorfor er det slik, og hva må ligge til rette for at norsk næringsvirksomhet ikke går på bekostning av mennesker, miljø og bærekraft i Latin-Amerika?

I panelet finner du blant Åsa Paaske Gulbransen fra LAG som innleder og moderator. Arrangementet er et samarbeid mellom HUMAN og LAG. Mata er tilhørende film til denne panelsamtalen.

Se her for mer info.

Dokumentar: Mata

Har du fortsatt ikke sett MATA? Nå har du mulighet fordi nå skal den nemlig vises på HUMAN! LAG-venn Ingrid Fadnes og Fábio Nascimento står bak dokumentaren somhandler om de sosiale og miljømessige følgene av eukalyptus-plantasjene i Brasil, som det norske oljefondet har betydelige investeringer i. LAG har bidratt økonomisk til produksjon av denne filmen, og brigadene som har reist til Bahia Brasil har arbeidet med tematikken og skikkelsene du møter i dokumentaren.

Foto: Ingrid Fadnes/Fábio Nascimento

Fra Mata. Foto: Ingrid Fadnes/Fábio Nascimento

Dokumentar: The Fog of Peace

Beskrivelse fra HUMAN:

Hvem skal ta vare på og fortelle historien om FARC? Gjennom unik tilgang på fredsprosessen og innsiden av FARC er det geriljasoldatenes sjelsliv denne poetiske dokumentaren utforsker. Krigen har vart så lenge at årsakene har begynt å gå i glemmeboka, og når fredsprosessen leder til avviklingen av FARC, blir det viktigere enn noensinne for geriljasoldatene å filme, skrive ned, og spore opp materiale om det indre livet i geriljabevegelsen, så de kan eie og fortelle sin egen historie. Filmen gir et sjeldent innblikk i motivasjonen og drivkreftene til geriljasoldatene vi møter, og hva den skjøre fredsavtalen virkelig betyr.

Etter filmen møter vi Boris, tidligere FARC-soldat og en av hovedkarakterene i filmen The Fog of Peace i samtale med Diego Marin, daglig leder av Latin-Amerikagruppene i Norge. Samtalen følger med når du leier The Fog of Peace. Ser her for mer info om visningen.

Panelsamtale: Hva skjedde med freden i Colombia?

Torsdag 04.03.2021 18:00

Beskrivelse av dokumentar fra HUMAN:

Etter over 50 år med borgerkrig inngikk i 2016 den colombianske regjeringen og den venstreorienterte geriljagruppen FARC en historisk fredsavtale. Men prosessen har ikke samlet colombianerne, og presidentvalget i 2018 ble av mange betraktet som en fellende dom over avtalen. I hvilken grad lyktes avtalen i å skape fred i Colombia? Hvordan ser framtiden ut? Og hvilken rolle kan egentlig fredsavtaler spille når det politiske landskapet endrer seg?

"The Fog of Peace" er tilhørende film til denne panelsamtalen.
Se her for mer info om arrangementet.