NEI til benådning og straffefrihet, solidaritet med det peruanske folk!

​Latin-Amerikagruppene i Norge fordømmer den humanitære benådning av tidligere president Alberto Fujimori. Benådningen ble innvilget av sittende president Pedro Pablo Kuczynski.

Benådningen har kommet som et produkt av en hestehandel mellom Kuzcynski og Fujimori sitt parti som ønsket stille sittende president for riksrett, som en del av deres strategi for å overta presidentembetet og makten over flere viktige statsinstitusjoner. Ved å ha kontroll over disse vil de kunne stoppe etterforskning og sanksjon i ulike korrupsjonssaker, som blant annet involverer datter av Alberto Fujimori og tidligere presidentkandidat, Keiko Fujimori, tidligere president Alan Garcia Perez og nåværende president Pedro Pablo Kuczynski.

Alberto Fujimori ble dømt til 25 års fengsel for kidnapping og forbrytelser mot menneskeheten. I henhold til peruansk lovgivning er det ikke benådning tillatt i slike tilfeller. Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen (IACHR) har også slått fast at verken amnesti eller tilgivelse gjelder for alvorlige menneskerettighetsbrudd. Fujimori har også blitt dømt for flere alvorlige korrupsjonsforbrytelser og spionasje

Med benådningen så forsegler den politiske eliten en gjensidig straffrihet mellom Fujimorismen og den sittende regjeringen, på bekostning av etterforskningen av korrupsjon, ulovlig berikelse og menneskerettighetsbrudd over flere tiår.

Norske myndigheter må gi en tydelig beskjed til relevantee nasjonale og internasjonale myndigheter om å reversere denne uhyggelige beslutningen. Spesielt håper vi at IACHR vil erklære Fujimori's tillatelse ugyldig.

Til slutt vil vi uttrykke vår solidaritet med det peruanske folket som tok til gatene for å protestere mot benådningen og som kjemper for å gjenopprette en rettsstat og et demokrati i folkets tjeneste.

Uttalelse vedtatt på landsmøtet til Latin-Amerikagruppene i Norge, 3.-4. mars 2018.
Land