I brevet ber de rammede etikkrådet om å bidra til at Chevron tar på seg ansvar i konflikten med de 30.000 rammede i lokalsamfunn i Ecuador etter miljøødeleggelser i perioden 1964 til 1992. Organisasjonene krever at NBIM støtter alle initiativer fra aksjeeiere til å endre selskapets politikk i denne konflikten.
Forurensingen er gammel, men den forvolder fortsatt skade som selskapet er ansvarlig for. I tillegg er selskapet ansvarlig for pågående grove brudd på etiske normer så lenge Chevron avviser ethvert ansvar og ikke vil komme lokalbefolkningen i møte. Chevron kan selvsagt ikke lastes for all miljøforurensing knyttet til petroleumsvirksomheten i området, men andre selskapers skyld fratar ikke Chevron – og følgelig også NBIM – for sin del av ansvaret.
LAG har sammen med andre organisasjoner ved flere anledninger anmodet Finansdepartementet, NBIM og Etikkrådet om å utøve aktivt eierskap overfor Chevron for å påvirke selskapet til å gjøre opp for seg.
Etter at selskapet i Ecuadors høyesterett ble dømt i 2013 til å betale erstatning til den rammede lokalbefolkningen, har ulike aspekter ved konflikter fortsatt i retts- og tvisteinstanser i flere land, og ikke minst gjennom svertekampanjer og lobbying. Men flere investeringsfond har trukket sine investeringer fra selskapet. Foruten KLP gjelder det blant annet pensjonsfond i Luxemburg og i Holland. På Chevrons generalforsamling i år vil blant annet AP7 legge fram forslag om større åpenhet når det gjelder selskapets politisk lobbyarbeid.
Vi har sett at NBIM på generalforsamlingen i Chevron i fjor ga sin stemme for muligheten til «Amend Bylaws -- Call Special Meetings». Dette bør følges opp i år ved at NBIM i årets generalforsamling støtter alle initiativer fra aksjeeiere til å endre selskapets politikk i denne konflikten. Vi krever også at selskapet blir satt under observasjon med trussel om å trekke seg fra selskapet dersom Chevron ikke forplikter seg til å gjøre opp for seg overfor de rammede lokalsamfunnene i Ecuador.