Miljø- og urfolksaktivist Berta Cáceres drept

Dette er nok et brutalt angrep på menneskerettighetsaktivister som forsvarer retten til jord og naturressurser.

 Den honduranske miljø- og ufolksaktivisten Berta Cáceres ble i natt drept i sitt eget hjem. «Dette er nok et brutalt angrep på menneskerettighetsaktivister som forsvarer retten til jord og naturressurser,» sier avtroppende leder i LAG, Marianne Gulli.

Torsdag 3. mars 2016

Berta Cáceres var en internasjonalt anerkjent miljø- og urfolksaktivist. Hun mottok i 2015 Goldman-prisen for sin iherdige og ustoppelige innsats. Hennes arbeid for urfolksgruppen Lenca gjennom organisasjonen COPINH og den utrettelige kamp mot Agua Zarca-vannkraftverket er særlig kjent. Nylig har det vært flere voldelige utkastelser i forbindelse med prosjektet, gjennomført av militære i kommunen Esperanza.

- Berta Cáceres har levd et liv i trusler grunnet sitt engasjement og forsvar for Lenca-folkets kamp for sine territorier Dette er en forferdelig nyhet som ikke kan sees uavhengig av den åpne offensiven som føres mot organisasjoner som forsvarer småbønder, urfolks og lokalsamfunns rett til naturressursene i Honduras, sier Marianne Gulli

I 1993 ble Lenca-organisasjonen Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras (COPINH) grunnlagt av blant annet Berta Cáceres for å styrke Lenca-folkets kamp for retten til jord og deres livsgrunnlag. Hun har vært en viktig pådriver i kampen mot utbyggingen av vannkraftprosjektet Agua Zarca. Prosjektet startet uten konsultasjon med Lenca-folket og er i strid med ILO-konvensjon 169 om urfolksrettigheter. I motstandskampen mot Agua Zarca har de måtte stå imot voldelige angrep fra private sikkerhetsstyrker og honduransk militær, blitt stilt til retten for motstanden mot prosjektet og mottatt drapstrusler.

Menneskerettighetssituasjonen i Honduras er prekær og voldsstatistikken ligger på verdenstoppen. Miljø- og menneskerettighetsaktivister er særlig utsatt. Drapet på Berta Cáceres er bare et i rekken av flere.

- Drapet på Berta representerer et hardt slag mot de folkelige kampene og er en alvorlig advarsel til den som motarbeider dagens ekstraktive modell og forvarer landets naturressurser, sier Roberto Barra, landsjef for Norsk Folkehjelp i Honduras.

 

Latin-Amerikagruppene i Norge fordømmer aktørene som står bak voldshandlingene.

- Internasjonal fordømmelse og press er av avgjørende betydning i saker som viser at økonomiske krefter er villige til å gjøre hva som helst for å få gjennomslag for sine interesser, avslutter Roberto Barra.

Land