I dag, fredag 17. april, har Chiapasgruppa og LAG besøk av en delegasjon fra Ayotzinapa, Mexico. I den forbindelse vil det holdes en Solidaritetsmarkering på Blindern og et arrangement på Deichmanske i Oslo. Vel møtt!
Vil du uttrykke din solidaritet med de pårørende? Signer oppropet Rettferdighet for Ayotzinapa og stå sammen med delegasjonen fra Ayotzinapa og det meksikanske sivilsamfunnet sine krav.
Det er kommet en melding (originalen kan leses her) fra de pårørende:
En delegasjon fra Ayotzinapa, Mexico, reiser gjennom Europa for å kreve at de 43 studentene kommer til rette. I live.
- De informerer om at kravet om studentenes tilbakekomst i live fortsatt må opprettholdes, selv om meksikanske myndigheter har uttalt at de har avsluttet letingen og etterforskningen.
- De ber om at europa-felleskapet fortsetter å rette søkelys mot undertrykkelsen av bevegelsen som krever at lærerskolestudentene kommer til rette i live.
- De søker støtte for å skape reelle garantier for at hendelsen ikke gjentar seg, samt respekt for, og full tilgang til, sine menneskerettigheter.
Det andre Europa, 16. april, 2015 – En delegasjon fra lærerskolen i Ayotzinapa, Mexico, vil reise gjennom Europa mellom 16. april og 19. mai for å spre informasjon til europafelleskapet om den vedvarende kampen til mødrene og fedrene til de 43 bortføre lærerskolestudentene fra Ayotzinapa. De kjemper for at studentene kommer tilbake i live, selv om den meksikanske staten har insistert på at studentene ble brent uten at det foreligger bevis som underbygger påstanden.
Delegasjonen, som består av en far, en student og en menneskerettighetsforkjemper, skal reise gjennom 13 land i Europa for å gjennomføre møter med studenter, kollektiver, sosiale organisasjoner og fagforeninger. På grunn av den alvorlige menneskerettighetssituasjonen i Mexico, vil delegasjonen be om at det internasjonale søkelyset på landet opprettholdes. De krever at den statlige undertrykkelsen mot studentene, mødrene og fedrene til de 43 lærerskolestudentene, samt mot den sosiale bevegelsen som kjemper for at de bortførte kommer til rette i live, stopper.
Delegasjonen fra Ayotzinapa vil delta på demonstrasjoner, møter foran ambassader og konsulater, foredrag på universiteter og treff med andre organisasjoner. De vil dele erfaringer, og særlig fortelle om hva de 7 månedene med kamp og organisering etter bortføringen inntraff, har betydd.
Delegasjonen vil samtidig søke støtte i det europeiske sivilsamfunnet for å styrke organiseringen av lærerskolen i Ayotzinapa, og for å oppnå virkelige garantier for at hendelsen ikke gjentar seg. Dette har vært et av de sentrale kravene, etter hovedkravet om at de bortførte studentene kommer til rette i live; rettferdighet for de drepte studentene og erstatning for de skadde. «Vi søker reelle garantier for at dette ikke gjentar seg. Disse garantiene må vi selv bygge opp, sammen med ulike folkegrupper og fellesskap, kollektiver og sosiale organisasjoner. Vi kan ikke be om disse garantiene fra de samme regjeringsinstitusjonene som står bak menneskerettighetsbrudd», bekreftet Omar Garcia, medlem av studentkomiteen fra Ayotzinapa, før delegasjonen reiste.
Garcia kommenterte videre: «I dag er våre samarbeidspartnere i Europa sosiale organisasjoner, kollektiver, uavhengige media og det organiserte sivilsamfunnet. Vi takker dere for all støtten, og vil samtidig insistere på at det er nødvendig at vi som grasrota i samfunnet må fortsette å organisere oss for å endre dette systemet av maktmisbruk og korrupsjon som er basert på utnytting, plyndring, forakt og undertrykkelse mot våre folk. Denne samfunnsendringen må vi gjennomføre sammen, koordinert og organisert fra hver våre opprinnelsessteder. For på samme måte som overmakta har globalisert plyndringen, har vi en viktig plikt i å globalisere motstand, et verdig raseri, og en rebelskhet fylt med glede.»