Pressemelding: Diplomatiske bånd gjenopprettes mellom Cuba og USA

Onsdag kveld kom den gode nyheten om at de diplomatiske båndene mellom Cuba og USA vil gjenopprettes etter over et halvt århundre med blokade. Latin-Amerikagruppene i Norge ser med glede på dette første skrittet for å oppløse den usolidariske Cuba-blokaden. En blokade som hele verden årlig fordømmer i FN og som har medført store humanitære og økonomiske skader for det cubanske folket.

Egentlig kommer det tre nyheter i én. For det første har tre antiterrorister endelig fått komme hjem. Det er en gledens dag for alle på Cuba og alle som har kjempet for deres løslatelse. Dette kan ikke reverseres og er en stor seier for det cubanske diplomatiet,” sier Jorge Soria, medlem av Latin-Amerikagruppene i Norge.

 

Etter 18 måneder med hemmelige forhandlinger har de tre cubanske fangene Gerardo Hernández, Ramón Labañino  og Antonio Guerrero blitt løslatt og returnert til Cuba, etter 16 år i urettferdig fangenskap. Til gjengjeld har Cuba løslatt den amerikanske hjelpearbeideren Alan Gross, som har vært fengslet i fem år, og en amerikansk spion med ukjent navn. Løslatelsen av de respektive fangene åpner videre opp for en normalisering av forholdet mellom de to landene.

 

Den andre nyheten er anerkjennelsen fra Obama om at deres politikk overfor Cuba har slått feil. USA anerkjenner Cuba sin rolle i verden, ikke minst arbeidet for helse i Afrika. Her er det er USA som har slått retrett. USA erkjenner også at løslatelsen av Gross er humanitær og ikke en del av en fangeutveksling. Dette er en stor politisk seier for Cubas standhaftighet på sine prinsipper.” fortsetter Jorge Soria.

 

President Barack Obama uttalte i sin tale at USA vil åpne ambassade på Cuba og lette på restriksjonene knyttet til handel og reise.

 

Likevel er det viktig å huske at Cuba er erklært av USAs kongress som en "belligerent state", dvs. at USA regner seg i militær konflikt med Cuba. Dette, og den juridiske blokaden har ikke endret seg. De gjenopprettede diplomatiske forbindelsene har ført til at Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) er tilbake på banen etter isolasjonen og med det er USA igjen tilstede i Latin-Amerika. Dette vil kunne være et tilbakeslag for CELAC ( Sammenslutningen av latinamerikanske og karibiske stater),” avslutter Jorge Soria.

Spørsmål vedrørende denne saken kan rettes til:

Jorge Soria, medlem i Latin-Amerikagruppene i Norge, 98 24 83 00

 

 

Under kan du se talene til henholdsvis President Raul Castro og President Barack Obama i forbindelse med saken.

Obama sin tale:

Castro sin tale:

Talen til Raul Castro finner du oversatt her.

Land