Pressemelding: La Adán bli!

Bevissthet Norge-Mexico, Chiapasgruppa og Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) krever at den meksikanske studenten Adán Cortés Salas får bli i Norge. Adán straffes av den norske staten for en fredelig handling og hans liv står i fare dersom han returneres til Mexico. Vi overleverer vårt krav sammen over 1200 underskrifter til UDI mandag 15.12.14 08.00

La Adán bli i Norge. En tilbakesendelse vil potensielt stille ham i stor fare. Studenten har gjort seg bemerket og synliggjort folkets kamp i Mexico. Landets marine og militære har nylig kommet med sterke uttalelser og trusler mot «oppviglere» som ønsker å destabilisere Mexico. Adán vil være svært utsatt for statlig, målrettet vold om han returneres til Mexico.

Mexico er en terror-stat. Drapene og bortføringene av studentene, samt kriminaliseringen av de påfølgende demonstrasjonene, viser hvordan den mexicanske staten bruker ekstreme midler for å hanske med landets politiske opposisjon. Vold og brudd på menneskerettighetene er desentralisert og planlagt fra regionale militærsjefer og delstatlige politisjefer, uten noen operativ kontroll fra sentrale myndigheter. Daglig skjer det statlig undertrykking. Senest i dag, 14. desember, ble en fredelig demonstrasjon i byen Chilpancingo i delstaten Guerrero, brutalt slått ned. Dette var i forbindelse med en stor musikalsk og kulturell samling i solidaritet med lærerhøyskolen Ayotzinapa som fremdeles leter etter svar på hvor de 42 studentene er nå.

Adáns rettigheter må ivaretas. Asylsøknaden ble levert forut for aksjonen 10. desember og er en juridisk prosess som går uavhengig av aksjonen på nobelprisutdelingen. Den ble likevel avgjort på rekordfart, noe som ikke tillater en grundig vurdering av søknaden. Adán var uten advokathjelp de første 48 timene etter anholdelsen. Dette bryter med grunnleggende rettigheter og rettspraksis.

UDI må omgjøre saken til en ordinær beskyttelsessak. Det har Adán krav på siden det er en reell fare for livet hans i hjemlandet. Slik saken er behandlet til nå utviser UDI kritikkverdig juridisk skjønn og behandling av asylsøknaden. Det å definere denne saken som åpenbar grunnløs er helt klart feil. Hele prosessen har vært preget av manglende ivaretakelser av Adáns rettigheter og normal rettspraksis.

Adán straffes for en fredelig handling. Han har gjennom en samvittighetshandling satt søkelyset på en alvorlig menneskerettighetssituasjon i Mexico. Han er ikke en kriminell. Virkemiddelet ble tatt i bruk på vegne av mer enn 22.000 forsvunnede mennesker i Mexico siden 2006

Norge må ta ansvar. Ved å kalle dette en sikkerhetssituasjon skyver norske politikere oppmerksomheten vekk fra deres egne feil og unnlater å forholde seg til situasjonen i Mexico.

Vi kan ikke på en side samarbeide økonomisk og diplomatisk med Mexico, på en annen side dele ut en fredspris, fremme menneskerettigheter, hedre mennesker som kjemper for ytringsfrihet og fred, og samtidig dømme og kaste ut en ung mexicaner som ikke gjør annet enn å gjenta det millioner av mennesker i Mexico roper om: Rettferdighet og fred!

Vis solidaritet. Overrekking av underskrifter til UDI med et krav om å la Adán bli, mandag 15.12.14 klokken 08.00

Kontakperson:

Kristina Sakseide (+47) 95172938

Land