Pressemelding: Ikke glem Mexico!

Latin-Amerikagruppene, Chiapasgruppa og Bevissthet Norge-Mexico arrangerer en punkt-aksjon til støtte for den Meksikanske studenten Adán Cortés Salas, lørdag 13.12.14 klokken 15.00 ved Nasjonalteateret stasjon. Organisasjonene stiller seg uforstående til behandlingen av den unge aktivisten, og mener Norge må ta ansvar.

“Det er problemer i Mexico, og det er veldig viktig at unge mennesker hever sine stemmer” (Malala Yousafzai 11.12.14)

Norge begrenser ytringsfriheten og kriminaliserer politisk aktivisme. Adán er en politisk aktivist som satte søkelyset på en alvorlig menneskerettighetssituasjon i Mexico. Han er ikke en kriminell. Adán kom seg inn på Nobelprisutdelingen grunnet en feil fra politiets side og hans aksjon representerte aldri noen sikkerhetsrisiko. Nå blir han trippelt straffet. Han ble bøtelagt, varetektsfengslet på Trandum, og fikk et ekspressavslag på asylsøknaden sin. Ved å kalle dette en sikkerhetssituasjon skyver norske politikere oppmerksomheten vekk fra deres egne feil og unnlater å forholde seg til situasjonen i Mexico.

Adáns rettigheter må ivaretas. Asylsøknaden ble levert forut for aksjonen og er en juridisk prosess som går uavhengig av aksjonen på nobelprisutdelingen. Den ble likevel avgjort på rekordfart, noe som ikke tillater en grundig vurdering av søknaden. Adán sto og uten advokathjelp de første 48 timene etter anholdelsen. Dette bryter med grunnleggende rettigheter og rettspraksis.

Adán bør ikke sendes hjem. En tilbakesendelse vil potensielt stille ham i stor fare. Studenten har gjort seg bemerket og har trukket verdens øyne mot folkets kamp i Mexico. Drapene og bortføringene av studentene, samt kriminaliseringen av de påfølgende demonstrasjonene, viser hvordan den mexicanske staten bruker ekstreme midler for å hanske med landets politiske opposisjon. Adán sitt liv vil potensielt stå i fare dersom han returneres.

Adán hører ikke hjemme på Trandum. Trandum er et lukket forvaringssenter for utlendinger. Her holdes mennesker innesperret, i hovedsak fordi de har fått avslag på asylsøknader, har brukt opp klagerettighetene, og skal utvises innen få timer. Dette er ikke tilfelle for Adán hvis rettsprosess er pågående.

Norge må handle! Vi kan ikke på en side samarbeide økonomisk og diplomatisk med Mexico, på en annen side dele ut en fredspris, fremme menneskerettigheter, hedre mennesker som kjemper for ytringsfrihet og fred, og samtidig dømme og kaste ut en ung mexicaner som ikke gjør annet enn å gjenta det millioner av mennesker i Mexico roper om: Rettferdighet og fred!

Vis solidaritet. Vi inviterer til en spontan solidaritetsmarkering i morgen, lørdag 13.12, på nasjonalteateret klokka 15.00

Kontakperson:

Yngve Solli Heiret: 991 60 002



Bakgrunn for aksjonen under Nobelprisutdelingen

Den 26. september i år ble 43 studenter fra lærerskolen i Ayotzinapa ble bortført av politiet. I tillegg ble sju personer ble drept og over 20 skadet i et politiangrep som var rettet mot lærerstudentene. Lærerskolen er et viktig alternativ for til rurale og fattige familier og jobber med et mål om bevisstgjøring og å skape sosial deltagelse. Hendelsen bekrefter folks verste mistanker, et pill-råttent Mexico der myndighetene jobber i allianse med karteller og kriminelle grupper med støtte fra politi og militæret. De såkalte demokratiske institusjonene som rettsapparat, kongressen og regjeringen fungerer ikke på demokratisk vis, og korrupsjonen gjennomsyrer hele systemet.

Siden 2000 har over 100 000 mennesker har blitt drept i Mexico. Over 30 000 mennesker har forsvunnet. Dette er en konsekvens av den såkalte narkokrigen. En krig nøye regissert og gjennomført av karteller så vel som politikere, politiet og hæren.

Studentene som forsvant 26. september har enda ikke returnert til sine familier. Kun levningene av én, Alexander Mora Venancio, har blitt identifisert. Den mexicanske regjeringen forsøker å fraskrive seg ansvaret, og kritiseres av familiene og rettsmedisinerne fordi de ikke får innsyn i etterforskningen. Samtidig har regjeringen tatt til harde skyts mot demonstrasjonene. Ulovlige arrestasjoner og alvorlige angrep på fredelige demonstrasjoner tiltar. Det utformes og nå en lov som skal gjøre det ulovlig å protestere i Mexico.

 

Ytterlig informasjon:

http://radikalportal.no/2014/12/12/aksjonist-fra-nobelseremonien-blir-hasteutvist-fra-norge/

http://radikalportal.no/2014/10/24/til-helvete-med-denne-regjeringen-og-president-pena/

http://radikalportal.no/2014/10/07/levende-ble-de-tatt-levende-vil-vi-ha-dem-tilbake/

 

Land