Overgrep i Honduras

I Honduras har tungt bevæpnede paramilitære inntatt flere landsbyer tilhørende Garífunafolket. LAG ber norske myndigheter fordømme overgrepene og bryte frihandelsforhandlingene.

Som reaksjon på at seks kooperativer, alle Garífuna, på fredelig måte tok tilbake jord som de innehar juridisk gjeldende skjøter på skal paramilitære styrker ha invadert områdene på oppdrag fra ulike jordeiere. Aksjonen skal ha blitt akseptert av jordbruksinstituttet (INA) og slik ha støtte i den honduranske regjeringen. I møte med fredelige jordokkupanter skal de paramilitære gruppene være tungt bevæpnet.

- Vår partnerorganisasjon melder om trusler og aggresjon. Vi frykter at det blir voldelige sammenstøt som kan utvikle seg til en massakre av Garífunafolket, sier styreleder i Latin-Amerikagruppene Hanna Kvamsås.

Jordkonflikt

Konflikten som finner sted i fylket Colón, nord i Honduras, er den siste i en lang rekke jordkonflikter i landet. I den tilgrensende Aguán-dalen har småbønder blitt terrorisert av private sikkerhetsgrupper, politiet og hæren i en konflikt som siden kuppet i 2009 har tatt livet av 60 mennesker. Også her har tusenvis av småbønder organisert seg og tatt tilbake jord som de har krav på, men som på ulovlig vis har blitt overtatt av rike jordeiere tilknyttet kuppregimet.

Modellbyer ødelegger

Garífunafolket, som er etterkommere av afrikanske slaver og lokale urfolk, har holdt til på nordkysten av Honduras i over 200 år. I de siste årene har de blitt fratatt en rekke jordområder, noe som setter hele deres tradisjonelle væremåte under press. Garífunaenes tilbaketagelse av jord skjer etter at den honduranske kongressen i 2011 åpnet for opprettelsen av en såkalt modellby i områder som tradisjonelt har tilhørt Garifúna-folket. Byen som er planlagt vil være et skatteparadis for internasjonal kapital og vil stå utenfor demokratisk kontroll hvor lover og regler blir opprettet av et lite mindretall.

- Opprettelsen av slike lovløse soner viser at det honduranske kupp-regimet driver en politikk som kun vil gavne en rik internasjonal elite, og som ikke tar hensyn til de demokratiske rettighetene til småbønder og urfolk, sier Hanna Kvamsås.

Norske myndigheter må ta avstand

På vegne av OFRANEH, den Honduranske Organisasjonen for Garífuna og COPINH, det Sivile Rådet for Folkelige Organisasjoner i Honduras ber Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) norske myndigheter om å ta avstand fra de voldelige overgrepene mot Garífunafolket i Honduras og fordømme de overgrep og alvorlige brudd på menneskerettighetene som skjer i samband med militariseringen av det honduranske samfunnet. Samtidig ber vi norske myndigheter om å ta avstand fra den honduranske regjeringen, representanter for kreftene bak statskuppet i landet i 2009, og trekke seg fra de pågående forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Honduras.

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG)

Organización Fraternal Negra Hondureña, OFRANEH

Consejo Cívico de Organizaciones Populares de Honduras COPINH

Kontaktinformasjon

Hanna Kvamsås, styreleder i LAG tlf. 99 27 23 60hannakvamsas@gmail.com  

Heidi Lundeberg, daglig leder i LAG tlf. 92 41 53 16

heidi@latin-amerikagruppene.no

Heidi Lundeberg
Land