Oslo Freedom Forum: "Ikke alle inviterte er menneskerettighetsforkjempere"

Det svarte konferansekoordinator Thor Halvorssen Mendoza, da han snakket med demonstranter mot Oslo Freedom Forum (FF), utenfor lokalene til Christiania Theater, onsdag 11. mai 2011.

Protestaksjonen kritiserte at forumet opererer med en begrenset forståelse av begrepet menneskerettigheter. Målet til konferansen ser ut til å være å fremme en reaksjonær agenda, som reduserer menneskerettigheter til de som er forenelig med markedsliberalisme.

 

Til tross for Halvorssens uttalelser 11. mai kan vi lese på forsiden til Oslo Freedom Forum at i følge The Economist er konferansen "en spektakulær menneskerettighetsfestival, som er på vei til å bli for menneskerettigheter det Davos-forumet er for finansverdenen". Det indikerer at OFF har ambisjoner om å bli et viktig arrangement om menneskerettigheter i verden, med makt til å definere hvem som er forbrytere og ofre. I 2010 støttet Utenriksdepartementet (UD) dette arrangementet med 400.000 kroner, fra statsbudsjettets kap. 163, post 72 Menneskerettigheter. I følge nettsidene til Oslo Freedom Forum støtter UD dette arrangementet igjen i 2011. Oslo kommune er også en av støttespillerne til arrangementet i år.

 

-          Dersom vi bruker skattepenger på dette menneskerettighetsforumet bør det vel være et kriterie at pengene går til å få nettopp menneskererettighetsforkjempere hit, mener styreleder i LAG, Susanne Normann.


Betancur er ingen menneskerettighetsforkjemper, sa leder av FF, Thor Halvorssen. LAG lurer derfor på hvorfor nettopp denne personen er invitert til et menneskerettighetsforum, når det er mange menneskerettighetsforkjempere å velge mellom i Colombia. LAG ber støttespillerne til Oslo Freedom Forum om å ta utspillet til Thor Halvorssen alvorlig. Menneskerettigheter handler om mye mer enn temaene som Oslo Freedom Forum belyser. Det kan være et poeng å invitere personer med kompetanse og ulike meninger om temaer som berører menneskerettigheter. Men det kan ikke rettferdiggjøres at personer som er anklaget for menneskerettighetsforbrytelser i hjemlandene sine, utgjør mesteparten av gjestelisten fra Latin-Amerika, mener Latin-Amerikagruppene i Norge.

 

I 2010 brukte forumet merkelappene "stemmer for frihet" og "menneskerettighetshelter", for de inviterte fra Latin-Amerika, som også var anklaget av alvorlige menneskerettighetsbrudd i hjemlandene sine. Til tross for kritikken, fra blant andre LAG, har ikke listen av inviterte til Oslo Freedom Forum blitt dekkende for begrepet menneskerettigheter og kampen for disse rettighetene i Latin-Amerika. Den har i stor grad bestått av inviterte som ikke er menneskerettighetsaktivtister, som Halvorssen innrømmet.

Ytringsfrihet. Under dagens protestaksjon gjorde leder Thor Halvorsen sitt beste for stoppe den lovlige aksjonen ved å invitere demonstrantene inn på lunsj og til dialog med de kritiserte gjestene. LAG ønsker å understreke ovenfor FF at en aksjon er en offentlig dialog. LAG vil også understreke at det er Forumet vi ønsker å rette et kritisk blikk mot, og ikke de enkelte inviterte. Vårt hovedbudskap er at det er problematisk at Forumet inviterer gjester som er kritisert for grove menneskerettighetsbrudd til en konferanse som skal promoteres som et menneskerettighetsarrangement.