FRIHET- frihet til de politiske fangene for å kjempe. Kjempe for jorda, kjempe for rettighetene. I fire år har vi hørt de samme slagordene igjen og igjen. Den lille sosiale bevegelsen FPDT (Frente Popular en Defensa de la Tierra- Atenco-bevegelsen), bestående av bønder gikk fra å være en liten organisasjon til å bli et symbol på å kjempe for jord og menneskerettigheter da de vant kampen mot utbyggingen av en ny hovedflyplass i Mexico City i 2001.
I mai 2006 hjalp de blomsterhandlere i nabobyen Texcoco med å kjempe for sine rettigheter som gateselgere, men det som fulgte er blitt en mørk plett i meksikansk historie. Blomsterhandlerne ble sammen med lederne fra den sosiale bevegelsen arrestert etter timers kamp med politiet. Samtidig invaderte 3000 politimenn den lille landsbyen San Salvador Atenco hvor vold ble brukt både mot menn og kvinner. To unge menn ble drept, 27 kvinner ble voldtatt og flere andre seksuelt misbrukt. Over 200 ble arrestert, men én etter én ble løslatt inntil det satt igjen 12 fanger. Ignacio del Valle, lederen, fikk 112,5 års fengsel mens hans nestleder Felipe Alvarez og juridiske rådgiver Hector Galindo ble idømt 67,5 års fengsel. Ni andre fikk 31 års fengsel. Fire år er gått. Alle dømt for organisert kidnapping – en handling som gir de strengeste straffene i Mexico. Kampen for løslatelsen av fangene har vært en tøff og komplisert kamp mot loven. Den har gjort familiene til fangene maktesløse og fattige. Staten har ikke brydd seg om å gjenoppta saken inntil saken ble sendt til høyesterett for en siste appell.
Den 29. juni i år marsjerte Atenco-bevegelsen i Mexicos gater sammen med hundrevis av støttespillere. ” Vi vil ha frihet nå!” La rettferdigheten skje! Og den skjedde! Den 30. juni ble de 12 fangene løslatt, etter at fire av fem dommere stemte for løslatelse i Høyestrett. Dommerne viste til at i Atenco-saken ble det brukt ulovlig bevisføring for å anklage Atenquensene for kriminelle handlinger de ikke hadde begått, som organisert kidnapping. ”Å holde igjen” statsfunksjonærer som var det Atenco-bevegelsen gjorde i 2006, skjedde i en sosio-politisk kontekst for at myndighetene skulle ta hensyn til deres krav og forespørsler. Dette ble dømt som organisert kidnapping.
Jody Williams, Nobel Fredsprisvinner i 1997 har fulgt Atenco-saken og var tilstede i Høyesterett i dag. Hun uttalte følgende: ”Dommerne har med denne avgjørelsen sagt at menneskerettighetene er verdt mye og i dag har Mexico endelig fått rettferdighet”.
Trinidad Ramirez, konen til lederen Ignacio del Valle sa at ”Dette er ikke en gave fra Høyesterett , men et bevis på at vi hadde rett hele tiden i følge loven. Dette beviser at den føderale regjeringen og delstat-regjeringen (Delstaten Mexico) ikke er uovervinnelig”.
I Mexico, som de siste årene har slitt med korrupsjon, organisert narkotikakriminalitet og urettferdig fordeling, blir legitime sosiale protester ofte slått svært hardt ned på av myndighetene. Løslatelsen av Atenco-fangene gir sosiale bevegelser over hele landet tro på at rettferdighet kan skje, selv i Mexico.