Junacito Pinto

I disse dager strømmer foreldre til alle landets barneskoler for å motta regjeringens stipend til skolebarn, El Bono Juancito Pinto.

For tredje år på rad gir Morales-regjeringen 200 Bolivianos, som er i underkant av 200 kr, til alle barn som fullfører skoleåret fra 1. til 8. klasse på barneskole. Dette er et stipend som gis som et forsøk på å prøve å styrke tilgangen til utdanning. Mange familier i Bolivia ser seg nødt til å la barna sine jobbe, for å klare å forsørge familien. Tanken er at stipendet skal brukes på skolemateriell og utstyr, og holde barna på skolebenken.

 

For å få utbetalt stipendet må eleven møte opp med mor, far eller pårørende, alle med papirer som dokumenterer identitet. Til skolene kommer representanter for regjeringen som sammen med lærerne sjekker om eleven har oppfylt kravet for å få Junacito Pinto, som er nok deltakelse.

 

Stipendet er oppkalt etter en ung trommeslager i den bolivianske hæren, som ble drept i krigen om Stillehavet, og som i dag regnes som en helt. Det er sammen med støtten til mødre med nyfødte, og en pensjonsordning - Renta Dignidad, Morales-regjeringens første trygder som finansieres av statens inntekter fra de nasjonaliserte petroleumsressursene. 

 

Regjeringen regner med å dele ut stipendet til over 1, 8 millioner elever i hele landet i løpet av november måned. Evo Morales kunne meddele på utdelingens første dag at i skoleåret 2005/06 var andelen elever som sluttet på barneskolen 5,3 %. Etter innføringen av Juancito Pinto er tallet gått ned til 2,8%.

 

Flere oposisjonspolitikere har gått ut og sagt at utbetalingen av stipendet er et rent valgkamptriks nå en måned før presidentvalget, og har reagert spesielt på at utbetalingen startet 26. oktober som er Morales egen bursdag. Senatorkandidat for partiet Unidad Nacional, Oscar Ortiz sier:

“Stipendet har vært til stor hjelp for folk med knappe ressurser, men jeg tror ikke at man trenger å gjøre det hele til en del av valgkampen, det hadde vært nyttigere om stipendet ble utbetalt i januar og februar.”

 

Gaby Maldonado, lærer for en 4.-klasse i El Alto har følgende å si om stipendet:

“Det er en god ting, men pengene går ikke til det de er tenkt å gå til. Jeg har to elever i klassen min som ikke har bøker. Disse elevene fikk stipendet i fjor, men pengene går til foreldrene og ikke til skolemateriell. Men i forhold til å holde barna i skolen, fungerer det helt klart. Vi ser at ungene ikke lenger slutter, som de gjorde før.”

 

Utdanningsminister, Roberto Aguilar har annonsert at fra og med neste år vil stipendet også bli gitt til barn på førskolen, da denne også vil bli en del av den obligatoriske utdanningen.

Eirin Hoiset
Land
Tags