Forskjellige veier til bærekraftige matsystem?

Det globale matsystemet er i krise. Hvordan skal vi løse dette? Er neon av det som skal diskuteres på dette arrangementet.

Det globale matsystemet er i krise. Nær 30% av verdens befolkning opplever moderat eller alvorlig matusikkerhet. Av disse er 900 millioner mennesker i en situasjon hvor de ikke vet hvor det neste måltidet skal komme fra. Vi ligger langt etter i bestrebelsene for å nå FNs bærekraftsmål 1 og 2: utrydding av fattigdom og sult.

Samtidig ser vi stadige oppfordringer fra ulike bistandsprogrammer og FAOs strategier om å involvere kommersielle aktører og mobilisere privat kapital for å løse krisene i matsystemene. En av løsningene som disse presenterer er å gi bønder tilgang til innsatsvarer som gjødsel, maskiner og såfrø, gjennom globale distribusjons- og finansieringsløsninger. Gjennom en paneldiskusjon med representanter for næringsliv, akademia og sivilsamfunn, ønsker vi å få en større forståelse av denne viktige utfordringen.

Hvilke bærekraftige løsninger er det næringslivet foreslår, og hva har erfaringene vært så langt? Og hva er konsekvensene for både arbeidere og forbrukere ved å legge makta i næringslivets hender, når vi i tillegg står overfor en klima- og miljøkrise? Hvilke alternative strategier presenterer sosiale bevegelser, blant annet De jordløses bevegelse (MST) i Brasil?

Dette er noen av spørsmålene vi stiller i møtet på Melahuset Upstairs lørdag 2. november klokka 15. Vi serverer kaffe og mat.

Paneldeltakere:
Ola Westengen (NMBU)
Lise Saga (NBS)

Yara

Spire

LAGs solidaritetsbrigade vil gi en introduksjon med perspektiver fra sosiale bevegelser i Latin-Amerika.


2. november, kl. 15:00-16:30
LAG, Spire og FIAN
Mela Upstairs
Facebook