Utflukt til Cinquera

Onsdag 9. februar dro brigaden på ekskursjon til Cinquera. Stående på lasteplanene til El Tigre og Audun var brigaden og de fire bolivianerne som er i El Salvador gjennom LAGs sør-sør-utveksling klare for avgang.

Første stopp var Parque Ecológico som er drevet av ARDM (Asociación de Reconstruction Desarrollo Municipal). Denne organisasjonen ble stiftet av familiene i området med det formål å bevare skogen som hadde vokst frem i løpet av borgerkrigen. Forut for krigen var området dyrket og bosatt av familier som senere ble tvunget til å flykte fra hjemmene sine da krigen brøt ut. Geriljaen brukte etter hvert skogen som et skjulested fra hæren. Selv om de første familiene som vendte tilbake etter borgerkrigen ønsket å beholde skogen, kom det flere familier i etterkant som ønsket å starte opp igjen med dyrking. Det oppstod konflikt mellom de ulike sidene, men ARDM vant fram.

Til tross for varierende fysisk tilstand langet vi ut i skogen med vår guide for dagen med stort mot fra samtlige. Ettersom skogen hadde vært åsted for geriljavirksomhet kunne vi se flere gjenlevninger fra borgerkrigen. Deriblant flere skyttergraver, et provisorisk sykehus og et ”vietnamesisk kjøkken”.

Når det gjelder det vietnamesiske kjøkkenet var den salvadorianske geriljaen inspirert av de vietnamesiske geriljastyrkene. De bygde kjøkken hvor røyken ble ført gjennom rør bygd under bakken ca 30 meter fra plasseringen til kjøkkenet. På denne måten ble røyken avledet og det hindret at fly og fiendene kunne se beliggenheten deres. Sykehuset ble igjen plassert et stykke unna kjøkkenet av samme årsak.

Videre gjorde vi et stopp ved et mariposeria og et iguanerio. Mariposa betyr sommerfugl, ergo var dette et sted for sommerfugl- og iguanoppdrett. Bakgrunnen for disse prosjektene er bærekraftig utvikling samt det å gi kvinner arbeid. Dette er et av mange prosjekter som er satt i gang blant annet for å styrke kvinners posisjon i et ellers mannsdominert samfunn.

Jannicke Fiskvik og Tora Knutsen