Politiangrep fredelige demonstranter

Globalifobe mot Globalifile i Cancun. Utstyrt med skjold, køller og tåregass gikk nærmere tusen politifolk løs på omlag hundre og femti demonstranter i ferieparadiset Cancun i Mexico tirsdag 27. februar. "Vi er overalt" var et av budskapene til demonstrantene som med protestene i Cancun videreførte den store motreaksjonen de siste årenes WTO- og Verdensbanken-møter har blitt møtt med.

image.php?id=1828WTO, representanter for multinasjonale selskaper og for den mexicanske regjering var 26. og 27. februar samlet i badebyen Cancun, på den caribiske kysten av Mexico for å diskutere den økonomiske framtiden til Latin-Amerika og de karibiske landene. Samtalene fant sted på noen av Cancuns største hoteller, med Westinn Regina som base. Store politistyrker var på plass i byen under møtedagene, og det var kontrollposter ved innkjørslene til hotellsonen.

Allikevel klarte demonstranter å snike seg helt inn til området foran hotellet Westin Regina på møtets første dag. Cirka 18 stykker hadde kommet seg gjennom politisperringene. Vel framme foran hotellet hadde de tatt fram bannerne sine, og til og med rukket å ta seg en brus før politiet reagerte. På andre områder hadde det vært forsøk på demonstrasjonstog som effektivt var blitt stoppet av politiet. På ett sted reagerte demonstrantene med å trekke ned buksa og vise politiet baken.

Flere av demonstrantene var unge folk fra Mexico City som representerte ungdoms- og studentorganisasjoner. På vei fra Mexico City til Cancun ble karavene med busser stoppet, isolert fra hverandre og gjennomsøkt av politiet. Politiet beslagla penger, gjøglerutstyr, campingustyr og andre ymse eiendeler. Politiet hevdet å ha funnet våpen, men var ikke klare på hva slags våpen de hadde funnet. Demonstrantene benektet at de hadde med seg våpen.

Brutalt politi
Også dagen etter viste demonstrantene styrke, og denne gangen var politiet forberedt. Der hotellsonen begynner, hadde omlag 700 politifolk tatt oppstilling mot et par hundre demonstranter. Demonstrantene ytret seg på mange forskjellige måter. Noen var iført Adam og Evas drakt, kun dekket til med solbriller og tørkler foran ansiktet. Andre var kledd i hvitt og polstra fra topp til tå med hjemmelagede beskyttelser på armer og bein. De hadde hjelmer på hodet og gassmasker. I rekker bar de på store gummihjul som var bundet sammen av tau og plastikk. I det demonstrantene var i ferd med å trekke seg tilbake, brøt politiet sperringene og rykket ut mot demonstrantene. Disse reagerte umiddelbart med å kaste kokosnøtter og andre gjenstander mot politiet, men den store politistyrken gjorde fort slutt på motstanden. Fem politimenn fikk tak i en ung demonstrant og slo ham mens han lå på bakken. De kom trekkende med flere demonstranter ettersom de fikk tak i dem, og flere blødde etter slag mot hodet. Politiet jaget demonstrantene et godt stykke, og fikk tak i rundt førti stykker, hvorav tjue var skadet, noen hardt. I opptøyene ble også pressefolk rammet. En journalist ble slått i hodet mens han tok bilder av politiets behandling av demonstrantene. De arresterte ble ført inn bak sperringene og lagt i bakken. Der fortsatte de å rope slagord og noen av demonstrantene ropte fortsatt da de ble kjørt bort i en åpen politibil.

Et samlet pressekorps reagerte med avsky mot politiets brutalitet. Dagen etter var oppslagene i avisen svært kritiske etter at man hadde filmet hvordan det statlige politiet rundjulte ubevepnede demonstranter. Borgermesteren i Cancun sa at det vil bli foretatt en etterforskning og hvis det viser seg at det statlige politiet har begått overgrep, må politimesteren gå av. Av de tre forskjellige politistyrkene som deltok i aksjonen var det statlige politiet klart mest brutale, men også den føderale preventive politistyrken slo demonstrantene. Alle de arresterte slapp ut i løpet av natta.

Organisasjoner
Hovedhensikten for alle som deltok var å protestere mot en økonomisk verdensorden som utbytter store deler av verdens befolkning, samt å videreføre initiativet og bevegelsen som ble satt igang i forbindelse med møtene i Seattle, Praha, Davos og Nice. Noen av slagordene var ”nei til neoliberalisme”og ”ja til globalisering av håp.”

En av gruppene som deltok i demonstrasjonen var aktivistnettverket ”F26”. Gruppen består av uavhengige aktivister fra hele Mexico, navnet står for 26. februar, datoen for åpningen av møtet. Nå har noen av deltagerne i gruppen dannet en ny gruppe som kalles M11, 11. mars, datoen for Zapatistmarsjens ankomst til Mexico City. Gruppen tar i bruk alternative protestmetoder som naturisme og gjøgleri, og de prøver hele tiden å fornye sitt uttrykk. Dette er ikke en studentbebegelse i ren forstand, mange av medlemmene er gateartister og gjøglere.

En anne gruppe er CGH, ”Comite General de Huelga”, som har sitt utspring i de offentlige universitetene i Mexico City. De sto i spissen for fjorårdets studentstreik og er en av de mest radikale og uforsonelige protestgruppene. Deres hovedparole er: ”Politisk uavhengighet”, og de ønsker å bryte med de etablerte rammene for politisk virksomhet. De ønsker reell politisk frihet uten strukturelle begrensninger.

PRD (det største venstreorienterte partiet i Mexico) Cancun, og andre lokale organisasjoner, organiserte parallelt med møtet et sosialt forum, som hadde til hensikt å presentere økonomiske alternativer til neoliberalismen.

Av Marit

Land