Penger er makt

I et moderne demokrati vinner man ikke valg kun ved hjelp av gode saker og slående retorikk. For å vinne kreves en solid pengebinge, velvillige medier og et velpolert ytre.

I El Salvador er det ekstreme forskjeller på partienes ressurtilgang. Når pengesummen partiet sitter på kanskje er den mest avgjørende faktoren for muligheten til å gå seirende ut av valget, er det fristende å sette likhetstegn mellom penger og politisk makt.

De politiske partiene mottar støtte fra staten til valgkampen, avhengig av hvor mange stemmer de får ved valget. Likevel er det den økonomiske støtten fra partisympatisører som utgjør størstedelen av partienes budsjetter. FMLN har fremmet forslag om innsikt i partienes regnskaper, slik at det kommer frem hvem som står bak donasjonene, og hvor store summer partiene har til rådighet. Forslaget har blitt motarbeidet av høyrepartiene i Nasjonalforsamlingen.

Politisk reklame

I El Salvador er det tillatt med politisk reklame i tv og radio, uten at det finnes noen retningslinjer for denne type reklame. På valgkampens siste dag gikk det 142 ARENA-reklamer på de ulike tv-kanalene, mens FMLN hadde tilsvarende 61. ARENAs spotter var lengre og med større frekvens i beste sendetid.

Det er fire store dagsaviser i El Salvador: El Mundo, Diario de Hoy og La Prensa er alle høyreorienterte. CoLatino er venstresidens eneste avis. Avisenes fremstilling av det politiske liv får stor betydning for folks oppfatning av partiene. ARENA nyter godt av pressens godvilje overfor partiet. Reportasjene går aldri lenger enn til å refere partiets erklæringer, og avslører sjelden partiets indre liv og stridigheter. Kritikken begrenser seg til enkeltpersoner, og aldri selve institusjonen ARENA.

Da FMLN hadde indre stridigheter i forbindelse med valg av presidentkandidat, ble dette slått opp med fete typer i avisene: Vil et parti som ikke klarer å holde orden i eget hus greie å styre et land? FMLN ble fremstilt som et kaotisk og umodent parti.

Med maling

For de mindre ressurssterke partiene finnes det billigere måter å gjøre seg synlig i landskapet på. I El Salvador møter du de ulike partiers logoer hvor du enn vender og snur deg. På stolper, husvegger, trestammer, fjellsider og veier kjemper de på lik linje om oppmerksomheten.

FMLNs røde fane, ARENAs symbol i rødt, hvitt og blått, PDCs grønne fisk, PCNs blå vimpel og LIDERs kaklende hane.