Kvinner i Bolivia sprenger grenser

Unge kvinner fra hele landet møttes i La Paz for å arbeide for bedre inkludering av kvinner i samfunnet.

Helgen 17-19 oktober arrangerte CEADL et nasjonalt møte for kvinnenettverket ”Forente unge kvinner sprenger grenser i sitt mangfold”. Kvinner fra ulike kulturer, ulike regioner og ulik bakgrunn gikk sammen for å arbeide for et mer demokratisk samfunn med like rettigheter mellom menn og kvinner.

Møtet hadde fokus på å øke kunnskapen om fordelingen av inntektene fra landets gassressurser, siden dette fortiden er et hett tema i Bolivias politikk. En mener det er viktig at kvinner har bedre kunnskap om dette, slik at de har større mulighet til å være med å ta beslutninger i forhold til temaet. ”For meg var informasjonen om fordelingen av inntektene av gassressursene et sjokk, for det var mye jeg ikke visste om dette” bemerker deltaker Lourdes Rosales.

Senere ble det fortalt om det endelige dokumentet som inneholder forslag deltagerne hadde kommet frem til i tidligere konferanser. Videre diskuterte kvinnene seg frem til strategier for at disse skal bli kjent for staten og samfunnet. Med utgangspunkt i tidligere forslag i forhold til politikk, helse, utdanning, og økonomi, ble nye ideer til videre arbeid formet.

For å få et bedre grunnlag for diskusjonen om videreføring av organisasjonens aktiviteter, ble det holdt foredrag om kvinnens situasjon i landet. Julia Quispe er representant for kvinnelige gullgruvearbeidere, der hun har ansvar for at kvinnenes rettigheter blir respektert. ”Litt etter litt begynner vi å styre landet vårt. Vi har ikke vert inkludert, men nå trenger vi ikke å bli inkludert av mennene, for vi skal selv inkludere oss. Vi kommer ikke til å vente på å bli invitert.”

Kvinnenettverket består av kvinnelige representanter fra ulike sosiale organisasjoner, og ble opprettet av Casa de la Mujer og CEADL i den hensikt å skape et rom der kvinner kan være med å ta beslutninger i lokale og nasjonale sammenhenger. En håper at dette arbeidet vil resultere i en positiv endring av kvinnens situasjon i Bolivia, ettersom kvinnen er underlagt et patriarkalsk og machistisk samfunn og ofte har blitt sett på som en vare og mannens eiendel.

Veronica Øverlid
Land