Festival til minne om de som døde under gasskrigen

Fredag 17. oktober arrangerte flere organisasjoner og fagforeninger i El Alto en stor festival til minne om de som døde under gasskrigen i oktober 2003. Under festivalen bidro også brigaden med et norsk innslag.

Midt i den travleste gata i byen El Alto var det satt opp en stor scene hvor ulike artister opptrådte, barn leste dikt og andre snakket om kampen for forandring, som fortsatt pågår i landet. Hele festivalen ble også sendt direkte på en nasjonal TV-kanal.

 image.php?id=9796

Gasskrigen i oktober, for nøyaktig 5 år siden, endte med 60 døde mennesker og er et av mange hendelser i historien hvor folket har gjort opprør mot regjeringen. Uenigheten gikk ut på hvordan landet brukte gassressursene sine. Regjeringen ville eksportere gass til Chile, mens folk i El Alto ikke hadde gass til å bruke i husene sine. Etter en folkelig mobilisering stengte folket i El Alto veien inn til byen, slik at regjeringen ikke kunne hente ut gassen. I flere uker var veiene stengte og verken matvarer eller folk kunne passere. Det hele endte med voldelige sammenstøt da militæret gikk inn med våpen og andre kraftige hjelpemidler for å bryte blokadene. I flere byer i landet var det også blokader, men det var i El Alto at sammenstøtene og mobiliseringen var størst. Krigen endte med at presidenten måtte gå av, og krigen trer inn i historien som en viktig hendelse for folket i Bolivia, hvor de fikk at kampene deres førte til resultater.

Gasskrigen er en av de store sosiale mobiliseringene i landet hvor befolkningen har kjempet for sine rettigheter. Festivalen skulle minnes de som deltok under krigen, men var også en hyllest til de sosiale bevegelsene i landet, om å fortsette å kjempe for sine rettigheter og et nytt og bedre Bolivia.  

I tillegg bidro brigaden fra Norge med et innslag, da undertegnede ble spurt om å synge en norsk kampsang, for å få et internasjonaltinnslag under festivalen. Foran de 300 oppmøtte tilskuerne ble Elinors vise framført, akkompagnert av en lokal rapper fra El Alto. Det hele ble tatt godt imot og det var tydelig at folk satt pris på å vite at de har støtte utover sine landegrenser. Den norske sangen var til ære for de sosiale bevegelsene i Bolivia, med ønske om at de aldri må gi opp sin kamp og aldri må gi opp håpet på at en forandring er mulig.    

Elinors vise

Ka e det som æ drømme om

At æ en dag ska våkne opp å vite

At arbeidet æ leve med

E mykje mykje meir enn det å slite

Æ drømme at vi får en vår

Da undertrykkinga på jorda stanse

Ei ny tid kommer sjøl om fjellan står

Og det blir like fint å jobbe som å danse

Lisa Grav Henriksen
Land