El Salvador brigaden vår 2004

Livet på landsbygda ble avsluttet i juni og vår- brigaden er nå vel hjemme i Norge. I Monte Peque er vannprosjektet ferdig mens i El Rodeo har det så vidt begynt. Vi sitter alle igjen med en opplevelse vi sent vil glemme. Den siste delen av juni ble tilbragt i San Salvador, hvor politisk program og informasjonsarbeid sto for tur. Vel hjemme i Norge skal det nå jobbes et halvt år med informasjonsarbeid. Blant annet skal det lages et kafè-hefte og en power point presentasjon.

 image.php?id=2189

 

 

 

 

 

 

 

Bak fra venstre: Erik Wester Sijbren, Ommund Stokke, Per Stokke Hall, Runa Verde Gravesten, Cecilie Haare, Hana Ryba Cervenka, Øystein Kostøl og Aslak Bakke Kvinlog.

Foran fra venstre: Hanne Sofie Myrlie, Trine Pleym Sandvik, Ellen Fadnes og Marit Mork.

Hanne Sofies faktaboks

om El Salvador

Nar jeg var der hjemme i Norge og lurte pa om jeg skulle soke pa brigade visste jeg lite om hva livet i El Salvador har a by pa. Men jeg vet mye mer om slikt na. Jeg tenkte at dere som skal soke pa brigade kanskje har lyst til a vite noe av det vi som er her na vet. Dere skal fa en litt annerledes faktaboks fra meg til dere:

  1.  El Salvador er et lite land, like stort som Sor-Trondelag.
  2. Det er 21% analfabetisme her, dvs mange kan ikke lese.
  3. Mange i landsbyen vil lare engelsk, men det kan vare vanskelig nar enkelte ikke kan skrive spansk.
  4. Ungdomsgjengene her heter maras, de to storste heter Maras Salvatrucha og Maras 18. Det kan vare skummelt a intervjue tidligere marasmedlemmer, men det betyr ikke at jeg angrer!!!
  5. Pupusas er nasjonalretten, du kan fa den med bare ost, med ost og bonner og mye annet som jeg ikke liker sa godt, men mange andre liker pupusas med alt mulig i.
  6. Matvarebutikkene heter for eksempel; super selectos (har alt mulig!!!) de todo (har ogsa alt mulig, som navnet tilsier..).
  7. Mye av det du tror du ma kjope med fra apoteket hjemme i Norge finnes her ogsa, pyrisept, plaster, vatservietter, bind (de har bedre utvalg enn hjemme!!!)
  8. Tamponger far du ikke kjopt her.
  9. Holdningene til prevensjon her er ikke som i Norge, en kvinne i landsbyen var trodde at barn som dor ved spontanabort er fulle av p-piller. Dette mener hun beviser at man ikke skal bruke slikt.
  10. En av vertsfedrene vare er sikker pa at jorda er flat.
  11. Min vertsfar var sikker pa at Helvetet finnes under havet.
  12. Religion har en storre rolle i samfunnet her enn den vi ser hjemme i Norge.
  13. Disiplin er noe selvfolgelig her, det vil si det kreves og barneskolen har noe militart over seg.
  14. Igar holdt min vertsmor motet for landsbybefolkningen om hvorfor det er viktig med latrine. En latrine er en utedass. I Norge er vannklosett en selvfolge.
  15. Alle sier Usted til hverandre, det vil si de tiltaler hverandre i hoflig form.
  16. Myggnett er ikke nodvendig, men det gjor det enklere a forholde seg til skorpioner om natten.
  17. Det er godt a vare i et land der smilet og latteren er viktigst!