Ungdomsledere på kurs i forebygging av HIV/AIDS

Samtidig som uroen fortsetter i lavlandet med rasering av kontorer, okkupering av offentlige institusjoner og voldelige sammenstøt, har ikke organisasjonslivet i Bolivia stoppet opp. CEADL arrangerer nemlig kurs i forebygging av HIV/AIDS for ungdomsledere i landet.

Kurset finner sted i Cochabamba og går over 4 dager med intensivt program fra tidlig om morgenen til seint om kvelden. Målgruppen er ungdomsledere i ulike organisasjoner i hele Bolivia, men veiblokkadene i Santa Cruz og Tarija hindrer 20 ungdommer fra disse områdene å delta. Tross blokkader og uroligheter er nesten 50 ungdommer samlet for å lære om temaet HIV/AIDS, metoder for å forebygge dette og lære hverandre å kjenne.

Det skjer store forandringer og kamper i Bolivia nå, men problemet med HIV/AIDS er et tema som alltid vil være aktuelt for alle i hele verden, til enhver tid, sier Hernan Nevrano, leder for gruppen Trokin som er leid inn for å holde kurset.

Innlæring gjennom dans og teater

Metodene som blir brukt på kurset er forskjellige fra den tradisjonelle undervisningen. Her skal ungdommene delta selv og fokuset er på å underholde gjennom undervisning, kunst og lek. Slik skal man motivere folk til å jobbe i team og diskutere rundt viktige tema. Gjennom pantomime og teater hvor publikum deltar aktivt kan man sammen reflektere rund temaet HIV/AIDS og komme med forslag til løsninger på ulike problemer. Med leker lærer man ungdom at det er viktig å organisere seg og jobbe sammen for å oppnå et mål, som å bremse utviklingen av HIV og skape et bedre samfunn.

 

Etter endt kurs skal deltakerne dra ut til ungdom i sine organisasjoner og miljøer, på skoler og andre samlingssteder for å spre informasjon om HIV/AIDS. Derfor blir deltakerne bl.a. drillet i grunnleggende informasjon om temaet for slik å kunne gi klar og tydelig kunnskap videre til sine venner, partnere og andre. Samtidig blir mange av mytene som fins om temaet avkreftet og den viktigste informasjonen repetert mange ganger: hva er HIV, hvilke betingelser må være tilstede for å bli smittet, hvor og hvordan tester man seg og hva kan man gjøre for å forhindre HIV.   

Den siste kursdagen skal alle deltakerne framføre gruppevis et resultat av all kunnskapen de har lært med de ulike metodene som dans, teater, diskusjoner og pantomime. Her skal de flette de inn den viktige informasjonen de har lært om HIV/AIDS, for slik å kunne holde en lignende presentasjon i de respektive ungdomsmiljøene og organisasjonen.

Kvinner og HIV

På verdensbasis vet man at det er flere enn 40 millioner mennesker som er smittet av HIV/AIDS og over 30 000 personer i Bolivia. De fleste av disse er under 35 år og problemet øker ved at ungdom stadig debuterer og eksperimenterer seksuelt i tidligere alder enn før. De siste fem årene har tallet på antall HIV-smittede kvinner økt betraktelig.

Denne utviklingen er bekymringsverdig og vi mener dette har med kvinnens seksualitet å gjøre. Vi lever i et machistisk samfunn med mye vold mot kvinner. Mange kvinner har dårlig selvtillit og kan ikke bestemme selv om de vil ha seksuelle relasjoner, men blir presset til det, sier Nevrano.

 

 Mange kvinner mangler i tillegg eksakt og mytefri informasjon om HIV/AIDS og mange har ikke retten til å bestemme over egen kropp og om bruken av prevensjon. Disse faktorene sammen med biologiske faktorer i kvinnens kropp setter kvinner i større fare for å bli smittet av HIV.

De raskest voksende tilfellene av HIV i dag finner man blant heterofile par. Denne informasjonen er viktig å få ut til ungdom, understreker han.

Formidler gjennom musikken

Jose Luis Bergada (17) er en av deltakerne og syns kurset er veldig interessant med mange flinke og engasjerte ungdommer. Han er representant for en musikkgruppe som opptrer på radioen og andre sosiale forum, og har konserter ulike plasser bl.a. i gatene rundt i bydeler i El Alto/La Paz. Han skal formidle kunnskapen om HIV/AIDS gjennom hiphopmusikken.  

Vi synger om det vi ser, det vi lever i og det vi vil at skal endres i landet vårt. Vi ønsker å gi bolivianerne vår synspunkt - synspunktet til ungdommen. Vi synger om ting som folk ikke tenker over til vanlig. Etter dette kurset planlegger vi å produsere noe om temaet HIV/AIDS.

Solidaritet med en venn med HIV                                                                                            

Et viktig tema som blir tatt opp på kurset er hvordan man reagerer når en venn får HIV, som er en realitet i verden i dag. Kan man bli smittet ved klem og kyss, og hvilke fordommer har man mot folk med HIV? Nevrano mener dette er et tema som bør engasjere og bekymre ungdom, og som ungdommen selv kan være med på å endre holdningen til. Samtidig mener han at det viktigste av alt er å ha solidaritet og omsorg hvis en venn får positivt svar på HIV-testen.

For å klare å forebygge HIV/AIDS holder det ikke med kun spesifikk kunnskap om temaet. Vi må også utvikle evner til å ta avgjørelser, øke solidariteten og forsterke selvtilliten. Vi må endre holdningene våre rett og slett. Kvinnene må ta kontroll over egen kropp og få tilgang til prevensjonsmetoder. Vi tror at gjennom lek og teater kan vi røre ved folks hjerter og slik endre holdninger til HIV/AIDS, avslutter Nevrano.

Lisa Grav Henriksen og Veronica Øverlid
Land